Εκτέλεση διήρκεσε δύο ώρες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διερεύνηση μιας υπόθεσης άτεχνης διεξαγωγής της εκτέλεσης ενός θανατοποινίτη στην Αριζόνα διέταξε η κυβερνήτης της πολιτείας, Τζαν Μπρούερ, ύστερα από καταγγελία των δικηγόρων του κρατουμένου, Τζόζεφ Γουντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη διπλή δολοφονία της συντρόφου του και του πατέρα της. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Γουντ εξέπνευσε περίπου δύο ώρες μετά τη χορήγηση της φονικής ένεσης, αν και η διάρκεια της διαδικασίας υπό ομαλές συνθήκες πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Η περίπτωση του 55χρονου θανατοποινίτη είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες, αφού ένα παρόμοιο συμβάν είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κρατουμένου στην πολιτεία της Οκλαχόμα, ο οποίος κατέληξε από καρδιακή προσβολή σαράντα λεπτά μετά τη χορήγηση της ένεσης και αφού η διαδικασία διεκόπη. «Προβληματίζομαι για την έκταση της διάρκειας που χρειάστηκε ώστε να ενεργήσουν τα φάρμακα που χορηγούνται με βάση το πρωτόκολλο σε μια νόμιμη εκτέλεση», δήλωσε η Μπρούερ. Τα πρόσφατα κρούσματα αποτυχίας, που καθιστούν την εκτέλεση βασανιστική για τους θανατοποινίτες, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για την ικανότητα του κράτους να χορηγεί σωστά τις ενέσεις, εφόσον υπάρχει δυσκολία στην απόκτηση των κατάλληλων φαρμάκων.

Η εκτέλεση του Τζόζεφ Γουντ ξεκίνησε στις 13.52 τοπική ώρα και ο θάνατος του κρατουμένου επιβεβαιώθηκε στις 15.49, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα, Τομ Χορν. Ο Γουντ παρουσίασε προβλήματα στην αναπνοή, προσπαθώντας να ανασάνει τουλάχιστον 600 φορές, σύμφωνα με την περιγραφή αυτοπτών μαρτύρων στο αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. «Η Αριζόνα φαίνεται πως προστέθηκε στη λίστα με αρκετές ακόμη πολιτείες που ευθύνονται για μια απολύτως αποτρέψιμη φρίκη», τόνισε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων του Γουντ, ο Ντέιλ Μπάιχ.Οι δικηγόροι του θανατοποινίτη επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης να λάβουν δικαστική εντολή ώστε να εξασφαλίσουν τη διακοπή της. Οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης ήρθαν σε επικοινωνία με το γραφείο τους για την αποστολή των απαραίτητων εγγράφων στο δικαστήριο της πολιτείας της Αριζόνα, αλλά και στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, όπου κατήγγειλαν πως ο πελάτης τους είχε υποβληθεί σε βάναυση και αντικανονική τιμωρία, η εκτέλεση όμως συνεχίσθηκε κανονικά.

Τι είπε η κυβερνήτης

H έρευνα για την υπόθεση θα διενεργηθεί από εξωτερικό παράγοντα του ιδρύματος. Η κυβερνήτης της Αριζόνα, ωστόσο, αρνείται πως η διαδικασία πραγματοποιήθηκε άτεχνα. «Ο κρατούμενος Γουντ απεβίωσε με νόμιμο τρόπο και -σύμφωνα με μάρτυρες και το ιατρικό προσωπικό- δεν υπέφερε», δήλωσε η ίδια. «Το συμβάν είναι μηδαμινό μπροστά στον φρικτό πόνο των θυμάτων του και στα βάσανα που προκάλεσε στην οικογένειά τους», πρόσθεσε. Ο Γουντ είχε καταδικασθεί επειδή πυροβόλησε την 29χρονη σύντροφό του, Ντέμπρα Ντιτζ, και τον πατέρα της Γιουτζίν. Η οικογένεια των θυμάτων αντιμετώπισε με αδιαφορία το γεγονός, τονίζοντας ότι κανένας πόνος δεν συγκρίνεται με αυτόν που βίωσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή