Απαγορεύθηκε νεοναζιστικό κόμμα στη Βαυαρία

Απαγορεύθηκε νεοναζιστικό κόμμα στη Βαυαρία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Στην απαγόρευση του νεοναζιστικού κόμματος «Ελεύθερο Δίκτυο του Νότου» προχώρησαν χθες οι αρχές της Βαυαρίας με την κατηγορία ότι έχει παρόμοιες αντισυνταγματικές φιλοδοξίες με αυτές μίας οργάνωσης που είχε τεθεί εκτός νόμου πριν από μία δεκαετία. Η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στη μικρή πόλη Ρεγκνιτσκλοζάου στα βόρεια του κρατιδίου, όπου βρέθηκε υλικό υποστήριξης του δικτύου. Οι βαυαρικές αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το μέγεθος της ομάδας και τις ακριβείς δραστηριότητές της. Μαζί με άλλες τοπικές κυβερνήσεις, η Βαυαρία επιζητεί την απαγόρευση του μεγαλύτερου ακροδεξιού κόμματος της χώρας, του Εθνικού Δημοκρατικού, και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εξετάζει την υπόθεση.

Η κινητοποίηση των βαυαρικών αρχών ήταν απόρροια ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων και χρονοβόρων ερευνών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου, το νεοναζιστικό δίκτυο είχε επιθετικές και αντισυνταγματικές τάσεις, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων τους. Μεταξύ άλλων, αστυνομικοί εντόπισαν ένα σημείο συνάντησης των νεοναζί στην περιοχή Ομπερπρεξ, όπου είναι γνωστό ότι συρρέουν ακροδεξιοί απ’ όλη τη Γερμανία. Πριν από έναν χρόνο είχαν εγκαινιάσει οι βαυαρικές αρχές μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά του νεοναζιστικού κόμματος, στην οποία είχαν λάβει μέρος 700 αστυνομικοί που ερεύνησαν πάνω από 70 διαμερίσματα και χώρους εργασίας στελεχών του δικτύου. Η ιστοσελίδα του κόμματος δεν είναι προσβάσιμη από τον περασμένο Απρίλιο, πιθανότατα επειδή οι ίδιοι οι διαχειριστές δεν άντεξαν την πίεση των ερευνών.

Υπολογίζεται ότι 20 ομάδες και 150 στελέχη ανήκουν στο δίκτυο.

Σχέσεις με Χρυσή Αυγή

Η δυναμική κινητοποίηση μελών εκτιμάται σε 300 άτομα και, σύμφωνα με τις αρχές, πολλά από αυτά διατηρούν σχέσεις με την ελληνική Χρυσή Αυγή, το ουγγρικό Γιομπίκ, τους ναζί του νότιου Τιρόλου και τους Τσέχους φασίστες. Το τοπικό Κοινοβούλιο είχε ταχθεί από το 2012, και μάλιστα με διακομματική απόφαση, υπέρ της απαγόρευσης του κόμματος. Η κυβέρνηση του κρατιδίου θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αδρανοποιήσει την οργάνωση, ανέφεραν τα κόμματα στην αίτησή τους. Η αντιπολίτευση είχε μάλιστα καταγγείλει την κωλυσιεργία του υπουργείου Εσωτερικών στην υλοποίηση της απόφασης.

Τον περασμένο μήνα υπήρξαν αναφορές στον Τύπο ότι ένα νεοναζιστικό δίκτυο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μέσα στις γερμανικές φυλακές, καθώς ένας κρατούμενος σε φυλακή της Εσσης επιχείρησε να στρατολογήσει ακροδεξιούς ομοϊδεάτες του. Ωστόσο, η εκστρατεία του διαπιστώθηκε ταχύτατα από τις αρχές, με αποτέλεσμα να ναυαγήσουν τα σχέδια για ένα νεοναζιστικό δίκτυο μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο ενορχηστρωτής της επιχείρησης προσπάθησε να επικοινωνήσει μέσω επιστολών με συγκρατουμένους του, που συμμερίζονταν τις απόψεις του. Στην ατζέντα του βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το όνομα της Μπεάτε Τσέπε, στελέχους της Εθνικοσοσιαλιστικής Υπόγειας Δράσης, που δικάζεται για τη δολοφονία εννέα μεταναστών, μίας αστυνομικίνας και 14 ληστείες.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ελέω της κατάργησης του εκλογικού ορίου του 3%, εξελέγη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο ένα στέλεχος του NPD, ο Ούντο Φόιγκτ, γιος αξιωματικού της Βέρμαχτ, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Χίτλερ σπουδαία πολιτική προσωπικότητα και είχε πει ότι ο Ρούντολφ Ες θα έπρεπε να τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή