ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ένοχος ηγέτης της Αριστεράς για υποκίνηση ταραχών κατά του Πούτιν

Ρωσία: Ένοχος ηγέτης της Αριστεράς για υποκίνηση ταραχών κατά του Πούτιν

Δικαστήριο της Μόσχας έκρινε σήμερα ένοχο τον ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς Σεργκέι Ουντάλτσοφ και ένα πρόσωπο του περιβάλλοντός του, τον Λεονίντ Ραζβοζάγεφ, για «προετοιμασία μαζικών ταραχών» εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών εναντίον των δύο ανδρών, η ποινή των οποίων θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ο Ουντάλτσοφ, που βρίσκεται κατ’ οίκον περιορισμό από τον Φεβρουάριο του 2013, και ο Ραζβοζάγεφ κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις 6 Μαΐου 2012, λίγο πριν την ορκωμοσία του, οι οποίες είχαν βίαιη τροπή.

«Ο Ουντάλτσοφ, ο Ραζβοζάγεφ (. . .) συμφώνησαν μεταξύ τους επανειλημμένα να διοργανώσουν μαζικές ταραχές στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο δικαστής Αλεξάντερ Ζαμασνιούκ.

Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν θύματα των διώξεων εναντίον των αντιπάλων του Πούτιν.

«Παρά τις δηλώσεις των κατηγορούμενων, η ενοχή τους αποδείχθηκε πλήρως από το σύνολο των αποδείξεων», σημείωσε ο δικαστής κατά την ανάγνωση της απόφασή του.

Στις 6 Μαΐου του 2012, παραμονή της ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, μια διαδήλωση πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Μόσχας σημαδεύτηκε από ταραχές, για τις οποίες η αντιπολίτευση και η αστυνομία επέρριψαν η μια την ευθύνη στην άλλη.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 400 ανθρώπους, ενώ αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους διαδηλωτές αφού οι δυνάμεις ασφαλείας περιόρισαν τις κινητοποιήσεις σε μια πλατεία στην απέναντι όχθη του ποταμού από το Κρεμλίνο. Επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τον Φεβρουάριο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις αυτές, ενώ άλλοι αναμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης.