Διαβουλεύσεις για εκεχειρία

Διαβουλεύσεις για εκεχειρία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες και το βράδυ της Πέμπτης στη Δυτική Οχθη, καθώς το Ισραήλ απάντησε με πραγματικά πυρά στις διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον βομβαρδιζόμενο πληθυσμό της Γάζας. Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ καθώς και οι ρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών εξακολούθησαν χθες, παρά τις πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε χθες δύο φορές με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στο Κάιρο, χωρίς να υπάρχουν ειδήσεις σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών. Ο Κέρι αναμενόταν να μεταβεί εν συνεχεία στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσει τις διεθνείς προεκτάσεις της εκκολαπτόμενης συμφωνίας.

Δήλωση Μπαν Κι Μουν

«Σήμερα, τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, ζητώ άμεση, άνευ όρων ανθρωπιστική διακοπή στη μάχη στη Γάζα και στο Ισραήλ. Αυτή η διακοπή μπορεί να κρατήσει ώς το τέλος των γιορτών του Εϊντ αλ Φιτρ», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί.

Το Ισραήλ απαγόρευσε χθες την πρόσβαση Παλαιστινίων ανδρών κάτω των 50 στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Η απαγόρευση αυτή, σε ημέρα θρησκευτικής εορτής, αλλά κυρίως ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός στη Γάζα, έχει οξύνει τα πνεύματα στη Δυτική Οχθη.

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι κατευθύνθηκαν χθες το βράδυ από τη Ραμάλα προς την Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τούς σταμάτησαν με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές και 234 να εισέλθουν στο νοσοκομείο της Ραμάλα, στην πλειονότητά τους τραυματισμένοι από σφαίρες.

Χθες, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν 46χρονο και έναν 30χρονο στο χωριό Μπεΐτ Ουμάρ, κοντά στη Χεβρώνα. Σε άλλο επεισόδιο, ομάδα εποίκων άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν, αφού αυτοί πέταξαν πέτρες προς τα αυτοκίνητά τους κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Τα πυρά γυναίκας εποίκου σκότωσαν 18χρονο Παλαιστίνιο, ενώ εν συνεχεία επενέβη ο ισραηλινός στρατός με σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 22χρονου Παλαιστινίου.

Η Χαμάς από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι έριξε δύο ρουκέτες προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, επιδιώκοντας να κλείσει εκ νέου το αεροδρόμιο. Αεροσκάφος της Air Canada -το πρώτο που έφθασε στο Τελ Αβίβ μετά την άρση της απαγόρευσης- βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον αέρα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την προσγείωσή του. «Οκτώ χιλιόμετρα προτού προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, οι πιλότοι της πτήσης AC84 δέχθηκαν εντολή από τον ισραηλινό πύργο ελέγχου να κάνουν κύκλους έως ότου θεωρηθεί ότι το αεροδρόμιο είναι ασφαλές», ανακοίνωσε η εταιρεία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με καθυστέρηση δεκαλέπτου, ενώ αναχώρησε κανονικά δύο ώρες αργότερα.

Στη 18η ημέρα της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, ο απολογισμός από την πλευρά των Παλαιστινίων έφθασε τους 815 νεκρούς, ενώ το Ισραήλ μέτρησε τον 33ο θάνατο στρατιώτη. Η ισραηλινή επίθεση της Πέμπτης εναντίον σχολείου που εχρησιμοποιείτο από τον ΟΗΕ ως καταφύγιο αμάχων καταδικάστηκε με οξείς τόνους από τη διεθνή κοινότητα. Εκπρόσωπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ότι η υπηρεσία ματαίως προσπαθούσε να συντονίσει την απομάκρυνση των αμάχων από το καταφύγιο πριν από τον βομβαρδισμό της Πέμπτης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν δεχθεί τις προηγούμενες ημέρες επίθεση από την περιοχή του σχολείου και ότι αντεπιτέθηκαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή