Κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τέσσερις τομείς

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τέσσερις τομείς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Προκαταρκτική συμφωνία, για επιβολή στη Ρωσία αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που είχαν αποφασιστεί ώς τώρα, επετεύχθη χθες στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Οι προτάσεις αφορούν κυρώσεις σε τέσσερις τομείς, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τα ισχύοντα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υστερα από μια μαραθώνια συζήτηση, που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί και τελείωσε χθες το μεσημέρι, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει το κείμενο των κυρώσεων που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Μάγια Κοτσίγιαντιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει λήξει. «Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι πολύ σαφής, αλλά ακόμη ταξιδεύουμε», είπε η Κοτσίγιαντιτς. Οι προτεινόμενες κυρώσεις αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, την τεχνολογία στους τομείς των εξοπλισμών και της ενέργειας, καθώς και τα λεγόμενα υλικά διπλής χρήσης, που έχουν τόσο ειρηνικές όσο και πολεμικές χρήσεις. Πέραν αυτών, η Ε.Ε. επρόκειτο να δημοσιεύσει χθες τον κατάλογο 15 ατόμων και 18 εταιρειών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία παγώνει λόγω της υποστήριξής τους στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας.

Γερμανοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν την κρίση της Ουκρανίας «ευκαιρία» προκειμένου να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική. «Η Γαλλία σκέφτεται την αμυντική της βιομηχανία, η Βουλγαρία τον εφοδιασμό της με ενέργεια και η Ισπανία δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί υπάρχει τόση οργή με όσα συμβαίνουν στην άλλη άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου», σχολίασε ο Στέφαν Ούλριχ στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρίση της Ουκρανίας ως αφορμή για ταχύτερη ενοποίηση της εξωτερικής πολιτικής – με κόστος για τα εθνικά συμφέροντα. Η εξωτερική πολιτική ήταν ώς τώρα τομέας της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Ηρθε η ώρα το σλόγκαν της Ευρώπης “ενωμένοι στη διαφορετικότητα” να ισχύσει και στην εξωτερική πολιτική», καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία έχει όλο και μεγαλύτερο ανθρώπινο κόστος. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, μετακινούμενα σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ άλλοι 130.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα και έχουν βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Εκλεψαν πιστωτικές

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να αποτρέψει την κλοπή της ταυτότητας των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην περιοχή που ελέγχεται από τους Ουκρανούς αντάρτες. Ο Σέιν Χάτινγκ, γαμπρός του 43χρονου επιβάτη Κάμερον Ντάλζιελ, είπε ότι η οικογένεια προσπαθεί να ακυρώσει τις πιστωτικές κάρτες του, καθώς έγινε χρήση τους στην Ουκρανία. «Υστερα από όλα όσα έχουμε περάσει, να αφήνουν και κάποιες οικογένειες χωρίς λεφτά. Αυτή είναι η τελευταία προσβολή», είπε ο Χάτινγκ.

Tέλος, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Ρωσία ετοιμάζεται να παραδώσει συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων στους ρωσόφωνους αυτονομιστές όπως και άλλα βαρέα όπλα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι περισσότεροι από 15 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή