Πολιτική αστάθεια και πάλι στη Βουλγαρία

Πολιτική αστάθεια και πάλι στη Βουλγαρία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι ενέκρινε, την Πέμπτη, η βουλγαρική Βουλή. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κατέθεσε την παραίτηση μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δίνοντας συνέχεια στην πολιτική αστάθεια που πλήττει τη χώρα.

Υπέρ της παραίτησης του Ορεσάρσκι ψήφισαν 180 βουλευτές, ενώ μόλις οκτώ ψήφισαν κατά, με οκτώ ακόμη να απέχουν από την ψηφοφορία. Η πολιτική ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του κόμματος της τουρκικής μειονότητας, MRF, να διακόψει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου, αλλά και από την κακή απόδοση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Μετανιώνω που δεν διαθέταμε αρκετή πολιτική υποστήριξη και χρόνο για να διεκπεραιώσουμε όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την παιδεία και τη διοίκηση», σχολίασε ο Ορεσάρσκι μετά την παραίτησή του.

Η παρούσα κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της έως τις πέντε Αυγούστου, οπότε και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεβ, θα «διαλύσει» τη Βουλή και θα διορίσει την προσωρινή κυβέρνηση που θα διεξαγάγει τις βουλευτικές εκλογές. Οι νέες εκλογές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες Gallup και Sova Harris, προβάδισμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων φέρεται να έχει το κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Παρά την πιθανότητα κατάκτησης της πρώτης θέσης στις επερχόμενες εκλογές, το GERB θα αναγκαστεί μάλλον να αναζητήσει συμμάχους ώστε να κατορθώσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Οπως ανακοινώθηκε από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα τα μέτρα ενθάρρυνσης της πραγματικής οικονομίας, που αποσκοπούσαν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης, βρίσκονταν στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στη δημιουργία των προϋποθέσεων για καλύτερη κοινωνική πολιτική. Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνηλία Νίνοβα υποστήριξε πως η κυβέρνηση δημιούργησε 50.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξησε το όριο του κατώτερου μισθού από 310 σε 340 λέβα (περίπου 170 ευρώ). «Συνολικά τέσσερα εκατομμύρια Βούλγαροι αισθάνθηκαν ότι δεν είναι μόνοι και ανυπεράσπιστοι τη δύσκολη εποχή της κρίσης τον τελευταίο χρόνο, όταν για την κοινωνική πολιτική αφιερώθηκε ποσοστό-ρεκόρ του προϋπολογισμού εδώ και δεκαπέντε χρόνια», είπε η ίδια. «Οσα πέτυχε η κυβέρνηση, τα πέτυχε παρά τη συνεχή υπονόμευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, παρά τη μόνιμη πολιορκία του Κοινοβουλίου από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, παρά το μποϊκοτάρισμα του GERB και τα βέτο του προέδρου Πλεβνέλιεβ που παρεμπόδιζαν το νομοθετικό έργο», επισήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού για τη Βουλγαρία, Ατανάς Μερτζάνοφ.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τσβετάν Τσβετάνοφ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ρεβανσισμό, περιφρόνηση και ταπείνωση της αντιπολίτευσης» και σημείωσε ότι τις 404 από τις 421 συνολικά ημέρες διακυβέρνησης του Ορεσάρσκι το Κοινοβούλιο ήταν «περιτριγυρισμένο» από κιγκλιδώματα και διαδηλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή