Πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία

Πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ακαρπη απέβη και η νέα απόπειρα, χθες, Ολλανδών και Αυστραλών αστυνομικών να εισέλθουν στην περιοχή της συντριβής του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών, λόγω νέας ανταλλαγής πυρών. Παράλληλα με τις μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, στις Βρυξέλλες διεξάγεται η μάχη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην εξέγερση της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις που εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κυρώσεις «τρίτου σταδίου», περιλαμβάνονται δηλαδή στην κατηγορία των βαρύτερων κυρώσεων. Οι κυρώσεις θα απαγορεύουν τη μεταφορά ευρωπαϊκής τεχνολογίας στη Ρωσία στον τομέα του πετρελαίου, όχι του φυσικού αερίου, και θα δομηθούν με βάση την αρχή της ισοκατανομής βαρών μεταξύ τομέων και χωρών, ενώ δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Ενα κρίσιμο χαρακτηριστικό τους είναι ο αποκλεισμός τμήματος του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε άρθρο στην εφημερίδα Financial Times με τίτλο «Η Δύση ρισκάρει παράπλευρες απώλειες τιμωρώντας τη Ρωσία», ο αναλυτής Wolfgang Muenchau επισημαίνει ότι το κόστος των κυρώσεων θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αφήνεται να εννοηθεί σήμερα, αλλά είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τη γερμανική Επιτροπή για τις Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη, οι κυρώσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ απειλούν 25.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, ενώ 350.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται ευθέως από τις εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία.

«Απέχουμε πολύ από την κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου», σημειώνει ο Muenchau. «Αλλά ακόμη και οι ισχύουσες σήμερα κυρώσεις μπορεί να έχουν πολύ σημαντικότερο μακροοικονομικό αποτέλεσμα από αυτό που αντανακλάται στις προβλέψεις ή στις μετρήσεις της ψυχολογίας της αγοράς. Εικάζω ότι η παγκόσμια επίδραση των κυρώσεων θα είναι πολύ ισχυρότερη απ’ όσο εκτιμάται, αλλά ότι θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου γίνει αισθητή».

«Δεν πίεσε η Ρωσία»

Η στήριξη από τη Μόσχα των ρωσόφωνων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας, που ξεσηκώθηκαν μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο, έχει προξενήσει την αντίδραση της Δύσης. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, έπειτα από μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να λάβουν νέα μέτρα απέναντι στη Ρωσία».

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ηγέτες σημειώνουν με θλίψη το γεγονός ότι η Ρωσία δεν πίεσε αποτελεσματικά τους αυτονομιστές προκειμένου να διαπραγματευτούν ή να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέτοιου είδους δηλώσεις, σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες αμερικανικές ανακοινώσεις περί παντοειδούς ρωσικής βοήθειας προς τους αντάρτες, λειαίνουν το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων. Η άρνηση κάποιων χωρών, η οποία βασιζόταν τόσο στην ανάγκη για καλές σχέσεις με τη Ρωσία όσο και στην επιθυμία να αποφευχθεί ένα νέο οικονομικό σοκ, κάμφθηκε μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Αυγούστου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η επίδραση των κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι κατά τα δύο τρίτα σοβαρότερη σε σχέση με την επίδρασή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή