Η Σακίρα γεμίζει 1.359 «Μαρακανά»

Η Σακίρα γεμίζει 1.359 «Μαρακανά»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιθανότητες λένε πως όποιος έχει σερφάρει το τελευταίο δεκαήμερο στο Ιντερνετ διάβασε τουλάχιστον μία φορά την είδηση που αναπαράγεται ξανά και ξανά: η Σακίρα είναι ο πιο δημοφιλής άνθρωπος στο Facebook, με το λογαριασμό της να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια likes. Τι κι αν δεν πρόκειται για κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός ή έστω για ζήτημα μείζονος σημασίας, το επίτευγμα (;) της 37χρονης Κολομβιανής τραγουδίστριας καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες. Η διαδικτυακή φρενίτιδα συνεχίστηκε με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να τη συγχαίρει, κάνοντας λόγο για «ένα απίθανο κατόρθωμα από έναν καταπληκτικό άνθρωπο» και το Facebook να δημιουργεί ένα πρωτότυπο infographic με την πορεία της, από το 2007 που ενεργοποιήθηκε η σελίδα της μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτό, η Σακίρα έχει αρκετούς «φίλους» ώστε να γεμίσει 1.359 «Μαρακανά» (σ.σ. το εμβληματικό στάδιο της Βραζιλίας), ενώ, αν οι θαυμαστές της πιάνονταν χέρι-χέρι, θα σχημάτιζαν τέσσερις ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τον πλανήτη!

Τι είναι αυτό που καθιστά τη «Σακ», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι φαν της, συμπαθή στα μάτια τόσων ανθρώπων;

Κάποιοι αποδίδουν τη δημοτικότητά της στο στρατηγικό μάρκετινγκ. Δεν είναι τυχαίο που η επισκεψιμότητα της σελίδας της απογειώθηκε αισθητά μετά τη σέξι εμφάνισή της στην τελετή λήξης του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αφού τραγούδησε το επίσημο τραγούδι του Μουντιάλ και ξεσήκωσε τα πλήθη με το χαρακτηριστικό κούνημα των γοφών που την καθιέρωσε το 2000 ως ποπ είδωλο διεθνούς εμβέλειας, ανέβασε μια φωτογραφία της με φόντο το γήπεδο και συγκέντρωσε 3,5 εκατ. likes σε λιγότερο από 4 ώρες! Επιπλέον, οι αναρτήσεις της δημοσιεύονται στα Αγγλικά, στα Ισπανικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Ρωσικά, γιατί έτσι, σύμφωνα με την ίδια, «μειώνεται η απόσταση μεταξύ σκηνής και κοινού». Για τον ίδιο λόγο, δεν διστάζει να μοιραστεί στιγμές από την προσωπική της ζωή: η φωτογραφία του συζύγου της, ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας Ζεράρ Πικέ, αγκαλιά με τον ενός έτους γιο τους Μίλαν απέσπασε 3 εκατ. likes και αναπαράχθηκε 31.000 φορές! Από το λογαριασμό της δεν λείπουν επίσης τα βίντεο όπου συμμετέχει ως κριτής στον αμερικανικό τηλεοπτικό διαγωνισμό «The Voice», για τον οποίο εισπράττει κάθε σεζόν 12 εκατ. δολάρια.

Πάντως, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία επώνυμη που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσει τη δουλειά της. Το ότι το κάνει, δε, με τέτοια επιτυχία την καθιστά μια άψογη επαγγελματία. Και όχι μόνο. Μια σύντομη ματιά στο προφίλ της αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι απλώς άλλη μία όμορφη σταρ. Η Σακίρα Μεμπάρακ έχει χτίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό της ισορροπώντας μεταξύ πολλών ρόλων: εκρηκτική περφόρμερ, σοβαρή σύζυγος, τρυφερή μητέρα, πρότυπο για τις γυναίκες της ισπανικής διασποράς και φιλάνθρωπος.

Λίγοι γνωρίζουν ότι έχει τιμηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για την κοινωνική της συνεισφορά και ότι είναι η νεότερη Πρέσβειρα Καλής θέλησης της UNICEF. Το 1995 ίδρυσε το Pies Descalzos (Ξυπόλυτα Πόδια) με σκοπό να ενισχύσει οικονομικά αδύναμες περιοχές της πατρίδας της και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει έξι σχολεία γα τα άπορα παιδιά της Κολομβίας. «Ημουν 8 ετών όταν η οικογένειά μου χρεοκόπησε και νόμιζα πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Ο πατέρας μου, για να μου δώσει να καταλάβω ότι υπάρχουν και χειρότερα, με πήγε σε ένα τοπικό ορφανοτροφείο. Η εικόνα με στοίχειωσε και ορκίστηκα ότι, όταν γίνω διάσημη καλλιτέχνις, θα βοηθήσω όσο περισσότερα παιδιά μπορώ».

Οπως και να το κάνουμε, το κορίτσι που μετακόμισε πριν από είκοσι χρόνια από το λιμάνι της Μπαρρανκίγια στο Λος Αντζελες για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και τελικά τα κατάφερε (είναι κάτοχος 2 βραβείων Γκράμι, έχει βγάλει 10 δίσκους, μετρά 70 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως, απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και θεωρείται πλέον η πιο επιτυχημένη Λατίνα καλλιτέχνις όλων των εποχών), αξίζει αν μη τι άλλο ένα like.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή