ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση πάπα να ξεπερασθούν οι διαφορές των χριστιανικών εκκλησιών

Έκκληση πάπα να ξεπερασθούν οι διαφορές των χριστιανικών εκκλησιών

«Πρέπει να ξεπερασθούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διάφορες χριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες δεν γεννήθηκαν χωρισμένες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Καζέρτα, κοντά στην Νάπολη.

«Η ενότητα των χριστιανών είναι βασικής σημασίας, διότι αυτή είναι η εντολή του ίδιου του Ιησού», πρόσθεσε ο ποντίφικας, σύμφωνα με τον οποίο, για να επιτευχθεί ο κύριος, αυτός στόχος «πρέπει να αναζητηθεί κάποιος καινούριος τρόπος».

Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «το Άγιο Πνεύμα εμπνέει την διαφορετικότητα στην Εκκλησία. Η διαφορετικότητα είναι ωραία αλλά, παράλληλα, το Άγιο Πνεύμα εμπνέει και την ενότητα. Και έτσι η Εκκλησία είναι μία, ενωμένη. Για να χρησιμοποιήσουμε έναν ωραίο όρο, πρόκειται για μια συμφιλιωτική διαφορετικότητα».

Απευθυνόμενος σε μέλη της ιταλικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής, ο πάπας Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο τους ζήτησε συγγνώμη για τους καθολικούς εκείνους που πήραν μέρος σε διωγμούς σε βάρος της Εκκλησίας τους «διότι δεν γνώριζαν τι έπρατταν και υπέκυψαν στον πειρασμό του Διαβόλου».

Σε σχέση, πάντα, με την ποθητή ενότητα των Χριστιανών, ο Φραγκίσκος εξέφρασε την πεποίθηση, τέλος, ότι «ακολουθώντας τον δρόμο προς την ενότητα, θα μας έκανε καλό να αγγίξουμε την σάρκα του Χριστού, να πάμε στις περιφερειακές συνοικίες, όπου ζουν τόσα αδέλφια μας τα οποία χρειάζονται τον Θεό. Αδέλφια που πεινούν, αλλά δεν ζητούν ψωμί, αναζητούν τον Θεό».