Γαλλία: Ο Πιέρ Μοσκοβισί υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου

Γαλλία: Ο Πιέρ Μοσκοβισί υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ την απόφασή του να ορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών σοσιαλιστή Πιέρ Μοσκοβισί σε θέση ευρωπαίου επιτρόπου, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η επίσημη επιστολή της υποψηφιότητας θα σταλεί στις 31 Ιουλίου ώστε να επιτρέψει στον Γιουνκέρ να αναθέσει τα χαρτοφυλάκια και να παρουσιάσει την ομάδα του στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 30 Αυγούστου.

Το πεδίο δράσης του χαρτοφυλακίου που θα ανατεθεί στον Μοσκοβισί τελεί υπό συζήτηση, λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.

«Δεν θα είναι ένα δώρο για τον Μοσκοβισί, γιατί η αξιοπιστία και η αμεροληψία του θα αμφισβητούνται συνεχώς», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η ιδέα δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου ειδικά για την οικονομική ανάκαμψη μέσω των επενδύσεων συζητείται με τον Γιουνκέρ.

Η θέση αυτή θα συνάδει με την αποστολή για «τη συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην ανάπτυξη και στην απασχόληση» που ανατέθηκε στον Μοσκοβισί από τον πρόεδρο Ολάντ. Ωστόσο οι Γάλλοι θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς τους όρους και τους πόρους από τους οποίους θα μπορεί να επωφεληθεί αυτή η νέα θέση, πριν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ τερματίζει φήμες εβδομάδων. Πολιτικές προσωπικότητες είχαν υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας μεταξύ τους η πρώην υπουργός Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και η ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερές.

Ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του Γιουνκέρ που προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να προτείνουν υποψηφίους για τη συγκρότηση της ομάδας του. Μια μόνο γυναίκα έχει διοριστεί επί του παρόντος από τη διοίκηση του: η Τσέχα Βέρα Γιούροβα, φιλελεύθερη, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης.

Έξι χώρες δεν έχουν ακόμη ορίσει επίσημα τους υποψηφίους τους: η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή