Αφγανιστάν: Νεκρός από επίθεση καμικάζι ο ξάδελφος του προέδρου Καρζάι

Αφγανιστάν: Νεκρός από επίθεση καμικάζι ο ξάδελφος του προέδρου Καρζάι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χασμάτ Καρζάι, ξάδελφος του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, δολοφονήθηκε σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας στο σπίτι του κοντά στην Κανταχάρ από καμικάζι που είχε κρύψει τα εκρηκτικά μέσα στο τουρμπάνι του, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

«Ένας καμικάζι που προσποιήθηκε τον καλεσμένο ήρθε στο σπίτι του Χασμάτ Καρζάι, που είχε διοργανώσει μια εκδήλωση με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ ελ Φιτρ για να του ευχηθεί. Αφού τον αγκάλιασε, πυροδότησε τα εκρηκτικά του και τον σκότωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη, Ντάουα Χαν Μιναπάλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Κανταχάρ, Ζία Ντουράνι, ο δράστης ήταν ένα αγόρι που είχε κρύψει τα εκρηκτικά στο τουρμπάνι του, το οποίο συνηθίζουν πολύ να φορούν οι άνδρες στο νότο της χώρας. Κατά την επίθεση δεν υπήρξε άλλο θύμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ο Καρζάι, ηλικίας περίπου 40 ετών, ήταν επίσης μέλος της προεκλογικής εκστρατείας του Καγιούμ Καρζάι, του αδελφού του προέδρου, όταν αυτός διεκδικούσε την προεδρική εκλογή πριν αποσύρει την υποψηφιότητά του στις αρχές του έτους για να υποστηρίξει τον Ασράφ Γάνι.

Ο άνδρας αυτός, σημαίνουσα προσωπικότητα στην Κανταχάρ, ηγείτο της εκστρατείας του Γάνι στη νότια αυτή επαρχία, όπου η ψήφος της πλειοψηφίας της εθνότητας Παστούν βοήθησε σημαντικά τον υποψήφιο που προέρχεται από την ίδια εθνότητα.

Από τις αρχές Ιουλίου, η εκλογική επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιουνίου, με τον Γάνι να αναδεικνύεται νικητής με ένα εκατομμύριο ψήφους παραπάνω από τον αντίπαλό του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά το αποτέλεσμα, με συνέπεια να δημιουργηθούν ανησυχητικές εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν τελικά, με τη μεσολάβηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη διεξαγωγή ανακαταμέτρησης και έλεγχου 8,1 εκατομμυρίων ψήφων προκειμένου να εξαλειφθεί η περίπτωση της νοθείας.

Ο έλεγχος που διακόπηκε λόγω διαφωνιών το Σάββατο, αναμένεται να επαναληφθεί στο τέλος της εβδομάδας μετά το Άιντ ελ Φιτρ.

Η επίθεση εναντίον μέλους της οικογένειας Καρζάι πραγματοποιείται ενώ η χώρα πλήττεται από νέο κύμα βίας μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή