Τσεχία: Νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας

Τσεχία: Νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας δεν πρέπει να πλήξουν την οικονομία της Τσεχίας, αλλά ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Τσεχίας.

Οι τελευταίες ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα και θα εξετασθούν εκ νέου σε τρεις μήνες, εντάσσονται στο πλαίσιο της σθεναρής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην υποστήριξη που παρείχε η Ρωσία στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, μια υποστήριξη που η Μόσχα ωστόσο αρνείται ότι προσφέρει.

Οι Τσέχοι στήριξαν τις ενέργειες αυτές αλλά αντιτίθενται στο ενδεχόμενο επιβολής ευρύτερων κυρώσεων, καθώς ανησυχούν για τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός εταίρος για πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. «Θα ήταν καλό (για τη Δημοκρατία της Τσεχίας) οι κυρώσεις να μην έχουν έναν καθολικό οικονομικό χαρακτήρα και να στοχεύουν σε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μποχούσλαβ Σομπότκα σε μια ανακοίνωση σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι επιπρόσθετες κυρώσεις θα ήταν αναγκαίες.

 «Ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τη Ρωσία θα ευνοούσε το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε έναν παρατεινόμενο εμπορικό πόλεμο και ένα νέο οικονομικό και πολιτικό Σιδηρούν Παραπέτασμα να εμφανιστεί στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο ίδιος σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή. Οι εξαγωγές της Τσεχίας πέρυσι ανήλθαν σε 116,2 δισεκατομμύρια κορόνες (5,67 δισεκατομμύρια δολάρια) –ή 3,7% του συνόλου– και οι εισαγωγές υπολογίζονται στο 5,5% του συνόλου. Μόνο ένα μικρό μέρος των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων περιλαμβάνει στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

 Ο Γίζι Γίνεκ, Επικεφαλής της Βιομηχανικής Ένωσης Άμυνας και Ασφάλειας της Τσεχίας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση τα ποσοστά ανεργίας σε κάποιες περιοχές. Τα τυχόν μέτρα αντιποίνων από τη Ρωσίας θα αποτελούσαν μεγαλύτερο πρόβλημα, σημείωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή