ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή καταιγίδα η πιθανότερη αιτία της πτώσης του αεροσκάφους της Air Algerie

Ισχυρή καταιγίδα η πιθανότερη αιτία της πτώσης του αεροσκάφους της Air Algerie

Το αεροπλάνο της εταιρείας Air Algérie που συνετρίβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαλί έπεσε στο έδαφος από ύψος 10.000 μέτρων λίγα λεπτά αφού εισήλθε σε μια περιοχή όπου μαινόταν καταιγίδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στην έρευνα.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους που προκάλεσε τον θάνατο των 118 επιβαινόντων σε αυτό όταν έπεσε στο έδαφος νότια της πόλης Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι πιλότοι του McDonnell Douglas MD-83, που αναχώρησε για το Αλγέρι από το Ουαγκαντούγκου τα ξημερώματα της Τρίτης, ζήτησαν άδεια να αλλάξουν την πορεία τους εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Ο στρατηγός Γκίλμπερτ Ντιεντιερέ, επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τα ραντάρ δείχνουν ότι το αεροπλάνο προσπάθησε να αποφύγει την κακοκαιρία προτού επιστρέψει στην κανονική του πορεία, που το οδήγησε και πάλι στο επίκεντρο της καταιγίδας.

«Ίσως ο πιλότος πίστεψε ότι είχε την είχε αποφύγει εντελώς (την κακοκαιρία) και θέλησε να επιστρέψει στην κανονική του πορεία», σχολίασε ο Ντιεντιερέ σύμφωνα με τον ιστότοπο του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI. «Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που το αεροπλάνο έκανε αυτόν τον ελιγμό», πρόσθεσε.

Ο Ντιεντιερέ επεσήμανε ότι η τελευταία επαφή με το αεροπλάνο ήταν στις 01:47 ώρα Γκρίνουιτς, όταν αυτό πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η συντριβή σημειώθηκε στις 01:50.

«Αυτό σημαίνει ότι το αεροπλάνο έπεσε από ύψος 10.000 μέτρων στο μηδέν σε διάστημα τριών λεπτών, που είναι μια απότομη πτώση για ένα αεροσκάφος αυτού του μεγέθους», πρόσθεσε.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο για την πτώση του αεροσκάφους, όμως πιστεύουν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στο δυστύχημα.

Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν βρεθεί και μεταφερθεί στη Γαλλία, όπου θα εξεταστούν από ειδικούς. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.