Προσωρινή παύση πυρός στη Λιβύη, κλείνουν πρεσβείες

Προσωρινή παύση πυρός στη Λιβύη, κλείνουν πρεσβείες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή εκεχειρία αποφασίστηκε χθες ανάμεσα στις δύο ομάδες ανταρτών των πόλεων της Λιβύης, Ζιντάν και Μισράτα, οι οποίες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, ώστε να κατορθώσουν οι πυροσβέστες να περιορίσουν την πυρκαγιά που συνέχισε να μαίνεται, ύστερα από έκρηξη λόγω ρίψης πυραύλων στις δεξαμενές πετρελαίου που βρίσκονται κοντά στον διεθνή αερολιμένα της χώρας. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 75 πτώματα, κυρίως στρατιωτών, εντοπίστηκαν σε στρατιωτική βάση στη Βεγγάζη.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στη μεγαλύτερη σύγκρουση μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Τρίπολη έχει μετατραπεί σε ένα φλεγόμενο πεδίο μάχης. Πύραυλοι και σφαίρες «πέφτουν βροχή» στα νότια της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ πολλές δυτικές κυβερνήσεις, όπως και ο ΟΗΕ, έχουν ολοκληρώσει την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού από τη Λιβύη. Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, υπήρξε η πιο ήρεμη. «Πολλοί διαμεσολαβητές κατάφεραν να πείσουν τους ένοπλους μαχητές να σταματήσουν τη μάχη, έστω και προσωρινά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης Αχμέντ Λαμίν. «Προσπαθούν να τους φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι θα συμφωνήσουν», πρόσθεσε. Παρά τη σχετική ηρεμία, η Γαλλία αποφάσισε να κλείσει χθες την πρεσβεία της και να απομακρύνει τριάντα Γάλλους από την Τρίπολη, λίγες μέρες αφού η αμερικανική πρεσβεία μετέφερε το προσωπικό της στα σύνορα με την Τυνησία με στρατιωτική συνοδεία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης την Κυριακή έχει υποχωρήσει, αν και ο καπνός έχει μειωθεί. Ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι δεν είχε λάβει περαιτέρω ενημέρωση.

Εξάλλου, οι μάχες στη Βεγγάζη, που εξανάγκασαν σε απομάκρυνση τις ειδικές δυνάμεις από την κεντρική τους βάση στην περιοχή, είχαν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την Τετάρτη. Ο Μοχάμεντ αλ-Μισράτι της λιβυκής κόκκινης ημισελήνου δήλωσε ότι είχαν εντοπιστεί περισσότεροι από πενήντα νεκροί στη βάση. Τουλάχιστον 35 εκ των πτωμάτων μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης, ενώ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον ακόμη 25 πτώματα έφτασαν από μάχες σε άλλα μέρη. Το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης εκκενώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή