ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στον β’ γύρο θα περνούσε η Λεπέν σε ενδεχόμενες προεδρικές εκλογές

Γαλλία: Στον β’ γύρο θα περνούσε η Λεπέν σε ενδεχόμενες προεδρικές εκλογές

Η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα έφθανε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, αν αυτές διεξάγονταν σήμερα, εξασφαλίζοντας στον πρώτο γύρο περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο από τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP εμφανίζει τη Λεπέν να κερδίζει το 26% των ψήφων στον πρώτο από τους δύο γύρους, έναντι 17% είτε του προέδρου Φρανσουά Ολάντ είτε του δημοφιλέστερου από τον ίδιο πρωθυπουργού του Μανουέλ Βαλς.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2017.

Η Λεπέν, της οποίας το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές του Μαϊου, θα έπαιρνε περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο απ΄ό,τι ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο η δημοσκόπηση εμφανίζει να λαμβάνει το 25%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν Λεπέν και Σαρκοζί ήταν υποψήφιοι, κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν θα έφθανε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση δεν εξέτασε αν η Λεπέν θα επικρατούσε στον δεύτερο γύρο έναντι όποιου από τους πιθανούς υποψηφίους.

Εναντίον του Σαρκοζί η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε προκαταρκτική έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση και της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, την στιγμή που διεξάγεται και άλλη έρευνα για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Κατηγορίες έχουν ήδη απαγγελθεί εις βάρος του για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marianne κι έδειξε ότι η Λεπέν θα είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις στις εκλογές από τον Σαρκοζί μεταξύ ψηφοφόρων από την εργατική τάξη και ατόμων χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο Σαρκοζί ανάμεσα σε στελέχη και επιχειρηματίες.

Ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο το ποσοστό δημοτικότητάς του από τον Μάρτιο που ανέλαβε την πρωθυπουργία, η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που συνδέεται με τα σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας και την περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο Διαδίκτυο, στις 21 και 22 Ιουλίου, ανάμεσα σε 947 ανθρώπους.