Υιοθετήθηκαν επισήμως οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Μόσχας

Υιοθετήθηκαν επισήμως οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Μόσχας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σήμερα επισήμως οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έγκριση των κυρώσεων δόθηκε γραπτώς από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ κι έτσι δεν χρειάστηκε να συγκληθεί μια σύνοδος κορυφής. Η έγκριση αυτή δίνει νομική βάση στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές της ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή.

Εξάλλου το κείμενο διευκρινίζει τι ακριβώς προβλέπουν οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν, γεγονός που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Η ΕΕ επιθυμεί με τις κυρώσεις αυτές να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές οικονομικές αγορές. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν από ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς, κυρίως από τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους, διευκρινίζει τη Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Επίσης οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση των πωλήσεων και αγορών όπλων, στρατιωτικού υλικού και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Παράλληλα τίθενται περιορισμοί στις πωλήσεις ευαίσθητων τεχνολογιών και εξοπλισμού του ενεργειακού τομέα, οι οποίες πρέπει πρώτα να λαμβάνουν την έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή