Η ελληνική φρεγάτα βοηθάει και 106 ξένους

Η ελληνική φρεγάτα βοηθάει και 106 ξένους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολυεθνική επιχείρηση απεγκλωβισμού εξελίχθηκε η μετάβαση της φρεγάτας «Σαλαμίς» στη Λιβύη, εξαιτίας των πολυάριθμων αιτημάτων συνδρομής που δέχθηκε η Αθήνα από τρίτες χώρες, που δεν έχουν άλλο τρόπο να απομακρύνουν τους υπηκόους τους. Ετσι, εκτός από το 7μελές προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη και συνολικά 94 Ελληνες υπηκόους και μέλη οικογενειών τους που δήλωσαν ότι επιθυμούν να φύγουν με το πολεμικό πλοίο, για επιβίβαση στη φρεγάτα «Σαλαμίς» συγκεντρώθηκαν: 13 Κύπριοι, 79 Κινέζοι, 12 Βρετανοί, μία Ρωσίδα και ένας Αλβανός. Αρχικά είχαν διατυπώσει αίτημα να μεταφερθούν με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και 10 Βέλγοι, καθώς και μερικοί Μαλτέζοι, οι οποίοι, τελικά, ενημέρωσαν ότι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη.

Η φρεγάτα έριξε άγκυρα στα ανοιχτά του λιμένος της Τρίπολης αργά χθες το απόγευμα και ανέμενε τη μεταφορά και την επιβίβαση των συγκεντρωθέντων, για να αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής. Η επιλογή να μην εισέλθει η «Σαλαμίς» στο λιμάνι και να γίνει η επιβίβαση στα ανοιχτά συνδέεται με λόγους ασφαλείας, αλλά και σημειολογικούς, καθώς πρόκειται για πολεμικό πλοίο.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να απομακρύνει από τη Λιβύη μερικές εκατοντάδες ακόμη υπηκόους της που βρίσκονται εκεί, η Κίνα ζήτησε από την Αθήνα συνδρομή, προκειμένου να ναυλωθεί εμπορικό πλοίο, στα πρότυπα της αντίστοιχης επιχείρησης του 2011. Το αίτημα διαχειρίσθηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στην κινεζική πλευρά προτάθηκαν τρεις εναλλακτικές. Η πιθανότερη επιλογή, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να είναι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή