Πολιτιστική καταστροφή στη Μοσούλη

Πολιτιστική καταστροφή στη Μοσούλη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Οταν σουνίτες εξτρεμιστές που κυριαρχούσαν στη Μοσούλη κατέστρεψαν τον βωμό ενός προφήτη, του οποίου η ιστορία περιλαμβάνει τις παραδόσεις του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, μικρές ομάδες κατοίκων συγκεντρώθηκαν να θρηνήσουν.

«Κλαίγαμε όταν πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι η ιστορία της Μοσούλης είχε χαθεί», λέει στους New York Times ο 32χρονος Αμπντούλμαλικ Μουσταφά, ένας άνεργος που ζει κοντά στην περιοχή, ο οποίος πιστεύει ότι ο τάφος που καταστράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν του βιβλικού προφήτη Ιωνά. Αργότερα ακολούθησαν φήμες ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) ετοιμάζονταν να ρίξουν τον κεκλιμμένο μιναρέ της πόλης, που είναι αρχαιότερος από τον Πύργο της Πίζας.

Οι δημόσιες αντιδράσεις των πολιτών για τις επιθέσεις στην ιστορία του πολιτισμού της Μοσούλης, συμπεριλαμβανομένων των διωγμών κατά χριστιανών, φαίνεται ότι αποτελούν την πρώτη σπίθα εξέγερσης κατά του σκληρού ισλαμικού νόμου.

Οταν οι ακτιβιστές εισέβαλαν στην πόλη στις 10 Ιουνίου και οι Ιρακινοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, πολλοί κάτοικοι έδειχναν να επευφημούν την άφιξή τους. Ο πληθυσμός της Μοσούλης έχει υποφέρει πολύ από τους σιίτες. Για κάποιο διάστημα, οι άνθρωποι δέχτηκαν τις νέες αρχές. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί η εξέγερση, που είναι σε εξέλιξη, ευρείας κλίμακας.

Ανεπίσημες ένοπλες συμμορίες κατοίκων έχουν ήδη συγκρουστεί με εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κόμματος για τις ζημιές που προκαλούν στον πολιτιστικό πλούτο.

Αφανίζουν και αγάλματα

Δυστυχώς, δεν καταστρέφονται μόνο θρησκευτικά μνημεία, αλλά και αγάλματα, μεταξύ των οποίων ήταν αυτά των Αμπού Ταμάμ, του μουσικού και ποιητή του 19ου αιώνα, μουλά Οθωμανού κ.ά. Το Ι.Κ. είναι αποφασισμένο να «σβήσει» μια κληρονομιά. «Το ηφαίστειο θυμού των κατοίκων της Μοσούλης θα εκραγεί σύντομα», προβλέπει ο πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Νινευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή