Αραβες ηγέτες, εχθρικοί προς τη Χαμάς, μένουν σιωπηλοί

Αραβες ηγέτες, εχθρικοί προς τη Χαμάς, μένουν σιωπηλοί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, το Ισραήλ είχε δεχθεί πιέσεις από όλες τις πλευρές των εχθρικών Αράβων γειτόνων του κατά τη διάρκεια της μάχης ενάντια στους Παλαιστινίους ενόπλους της Γάζας να λήξει τη σύγκρουση. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο. Μετά την απομάκρυνση της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Καΐρου τον περασμένο χρόνο, η Αίγυπτος ηγείται ενός νέου συνασπισμού αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος έχει συνταχθεί αποτελεσματικά στο πλευρό του Ισραήλ και της μάχης του ενάντια στη Χαμάς. Αυτό με τη σειρά του πιθανότατα έχει συμβάλει στην αποτυχία της επίτευξης μιας εκεχειρίας.

«Οι αραβικές χώρες μισούν και φοβούνται σε τέτοιο βαθμό το πολιτικό Ισλάμ, που εξισορροπείται η απέχθειά τους για τον Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ», σχολίασε ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, μελετητής στο Wilson Center της Ουάσιγκτον και πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή. Αν και η Αίγυπτος αποτελεί παραδοσιακά τον παράγοντα-κλειδί για την πραγματοποίηση συζητήσεων με τη Χαμάς, η οποία αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και Ισραήλ, η κυβέρνηση του Καΐρου αυτή τη φορά εξέπληξε την οργάνωση, προτείνοντας μία συμφωνία για παύση πυρός η οποία ανταποκρινόταν στις περισσότερες από τις απαιτήσεις του Ισραήλ και σε καμία από αυτές της παλαιστινιακής ομάδας.

Οι σχολιαστές που είναι φίλιοι προς την παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισαν την πρόταση ως μία προσπάθεια να ντροπιαστεί η Χαμάς, αλλά οι Αραβες σύμμαχοι της Αιγύπτου την επικρότησαν. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας τηλεφώνησε την επόμενη μέρα στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για να σχολιάσει την πρόταση και σύμφωνα με το γραφείο του Αλ Σίσι δεν κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά απλώς αναφέρθηκε «στη σφαγή των αθώων πολιτών, που πληρώνουν το τίμημα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης για την οποία δεν ευθύνονται». «Υπάρχει ξεκάθαρα μια σύγκλιση συμφερόντων», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος Παλαιστίνιων διαπραγματευτών και συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσιγκτον, Καλέντ Ελγκιντί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάχη με τη Χαμάς, η αιγυπτιακή μάχη ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ και η διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων σχεδόν ταυτίζονται. Η δυναμική που αναπτύχθηκε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης υπέρ των ισλαμιστικών δυνάμεων έχει αντιστραφεί.

Για την Ουάσιγκτον η αλλαγή αυτή δημιουργεί νέα εμπόδια στην προσπάθεια για τη λήξη της σύγκρουσης. Αν και οι Αιγύπτιοι συνεχίζουν τις συνομιλίες με τη Χαμάς, η στάση του Καΐρου δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του ως μεσάζοντα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, αναγκάστηκε να στραφεί στο πιο φιλικό προς το Ισλάμ Κατάρ και προς την Τουρκία ως εναλλακτικούς διαμεσολαβητές. Η κίνηση αυτή για ορισμένους καθιστά τον Κέρι λιγότερο εχθρικό προς τη Χαμάς και λιγότερο θετικό προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Αραβες συμμάχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή