Λογοκρισία και όρκοι υποταγής στο Ισλαμικό Κράτος

Λογοκρισία και όρκοι υποταγής στο Ισλαμικό Κράτος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να ορκίζονται οι κάτοικοι της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας και να αποδέχονται τη λογοκρισία που τους επιβάλλει η ομάδα-παρακλάδι της Αλ Κάιντα, όπως σχολίασε το βρετανικό Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χθες. Η ομάδα μαχητών αποφάσισε τους παραπάνω κανόνες ύστερα από συνάντηση με ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Οι διεθνείς οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν μικρή παρουσία στη Συρία και στηρίζονται στους ακτιβιστές και σε άλλες πηγές για να τους παράσχουν πληροφορίες για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε στη συνομιλία με τους ακτιβιστές ότι οι κάτοικοι πρέπει να αναγνωρίσουν το χαλιφάτο και την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ που έχει υιοθετήσει μετά την κατάληψη τμημάτων της Συρίας και του Ιράκ.

Επίσης, το Ισλαμικό Κράτος απαίτησε να παύσει η χρήση του όρου «Ντάας» όταν γίνεται αναφορά στην οργάνωση. Η λέξη «Ντάας» αποτελεί το ακρωνύμιο του προηγούμενου ονόματος της οργάνωσης στα αραβικά, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από εκείνους που αντιτίθενται στη δράση του.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα, οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, συλλέγει πληροφορίες και αναφέρει γεγονότα από τη Συρία χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο πηγών από το πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το Ισλαμικό Κράτος απαγόρευσε την πρόσβαση στο χαλιφάτο σε ακτιβιστές που εργάζονται σε τηλεοπτικά κανάλια. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση δήλωσε ότι οι ακτιβιστές είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα βίντεο, τις φωτογραφίες και τα κείμενά τους στο «γραφείο πληροφοριών» της πριν από τη δημοσίευση.

Το Ισλαμικό Κράτος, που μάχεται ενάντια στις υπόλοιπες ομάδες των ανταρτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, διαθέτει τη δική του επιχείρηση μέσων ενημέρωσης μέσω της οποίας διαχειρίζεται τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα φόρουμ ισλαμιστών ανταρτών. Σε πολλά σημεία της χώρας το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει αποκεφαλισμούς και ακρωτηριασμούς ανθρώπων που κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή