«Θα λύσουμε τα προβλήματα της Σερβίας»

«Θα λύσουμε τα προβλήματα της Σερβίας»

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εργασίας, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν επισκέφθηκε την Ελλάδα και μίλησε στην «Κ» για τη λεπτή θέση της Σερβίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από τη μία πλευρά, και στη Ρωσία, από την άλλη, αλλά και για τις περικοπές δαπανών και ανατροπές εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βούτσιτς. Στόχος της επίσκεψης του Σέρβου υπουργού ήταν να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διακρατική συμφωνία που θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας στις δύο χώρες. Πρόκειται για τη συμφωνία που θα διασφαλίσει ότι όσοι εργάστηκαν στην Ελλάδα θα μπορούν να εισπράξουν τη σύνταξή τους στη Σερβία και αντιστρόφως.

– Η Σερβία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συμφωνεί με τη συμμετοχή Σέρβων του Κοσόβου στην κυβέρνηση του Κοσόβου. Βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια οριστική διευθέτηση του ζητήματος;

– Ο,τι κάνουμε εντάσσεται στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ. Εφόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αλλάζει το ψήφισμα αυτό, δεν υπάρχει οριστική διευθέτηση. Δεν είναι ζήτημα δικό μας, είναι ζήτημα του ΟΗΕ που σταμάτησε τον πόλεμο στο Κόσοβο/Μετόχια.

Ισχύει ο South Stream

– Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι στόχος της Σερβίας είναι να ενταχθεί στην Ε.Ε. διατηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πώς χειρίζεται η Σερβία την πίεση για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας; Τα σχέδια για κατασκευή του αγωγού South Stream ισχύουν;

– H Σερβία δεν είναι το μόνο μέλος της Ε.Ε. ή υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ισως οι δικές μας σχέσεις με τη Ρωσία είναι πιο εγκάρδιες λόγω ιστορικών δεσμών, σλαβικής καταγωγής, θρησκείας, και από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν πάντα πολύ ανοικτή προς την πλευρά μας στο θέμα του Κοσόβου/Μετοχίων. Και όχι μόνο αυτό. Η Σερβία είναι η μόνη χώρα έξω από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών που απολαμβάνει τα οφέλη του αδασμολόγητου εμπορίου με τη Ρωσία, και αυτό το εκτιμάμε. Σε ό,τι αφορά τον South Stream, o πρωθυπουργός Βούτσιτς απέσπασε όρους που δεν απολαμβάνει καμία άλλη χώρα. Η συμφωνία προβλέπει ότι το ρίσκο που αναλαμβάνει η Σερβία ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ, ενώ το ρίσκο που αναλαμβάνει η Ρωσία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Πρέπει να παραδεχτείτε ότι δύσκολα βρίσκονται επιχειρήματα για να αρνηθεί κανείς μια τέτοια συμφωνία. Ναι, ο South Stream συνεχίζει να ισχύει γιατί θα φέρει μεγάλα κέρδη και θα ενισχύσει τη σερβική οικονομία, ιδίως τις κατασκευαστικές εταιρείες.

– Η κυβέρνησή σας προχωρά σε περικοπές δαπανών, σε μειώσεις μισθών που σε κάποιες περιπτώσεις είναι 1 ευρώ την ώρα, σε περικοπές συντάξεων. Βλέπετε τον κίνδυνο αυτές οι πολιτικές να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα αντί να την ενισχύσουν;

– H Σερβία δεν είναι σε θέση να διαλέξει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε τα προβλήματα που βρήκαμε. Πρέπει να τα λύσουμε εμείς, η δική μας γενιά, αντί να τα αφήσουμε στα παιδιά μας. Αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνάψει περισσότερα δάνεια και να αυξήσει το χρέος, έχει περιθώριο. Θα μπορούσε να πουλήσει μία ακόμη δημόσια εταιρεία και να περιμένει τη λήξη της θητείας της ως μία ακόμη κυβέρνηση που διαφύλαξε τους μισθούς ή τους αύξησε. Αλλά η επόμενη κυβέρνηση θα είχε επανάσταση στους δρόμους, σαν την Αργεντινή. Δεν είμαστε τόσο ανεύθυνοι, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε.

– Ηρθατε στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσετε την υπογραφή συμφωνίας για την κοινωνική ασφάλιση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία. Τι είναι αυτή η συμφωνία και γιατί δεν έχει υπογραφεί;

– Η συμφωνία θα ήταν επωφελής για τους πολίτες της Ελλάδας και της Σερβίας που δουλεύουν στις δύο χώρες, διασφαλίζοντας την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την είσπραξη σύνταξης και παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, μια τέτοια συμφωνία θα μείωνε την ανασφάλιστη εργασία, γιατί δεν θα είχε κάποιος κίνητρο να παραμείνει ανασφάλιστος. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία για το ζήτημα διεκόπησαν τον Δεκέμβριο του 2009. Συμφωνήθηκε ότι θα ξαναρχίσουν, αλλά μετά ήρθε η κρίση και υποθέτω ότι αυτός ήταν ο μόνος λόγος, γιατί όλοι οι υπόλοιποι, οικονομικοί και πολιτικοί, συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας.

– Πώς θα σχολιάζατε τα αποτελέσματα της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

– Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή μου και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Δικαιοσύνης που ήταν εξαιρετικά πρόθυμος να βοηθήσει. Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε τη συνεργασία το ταχύτερο δυνατό και η προοπτική αυτή με ευχαριστεί ειλικρινά. Επίσης συνομιλήσαμε για την πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με το Κόσοβο/Μετόχια και, ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης, έχω διαβεβαιώσεις για μια ακόμη φορά ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Επίσης εξετάσαμε το ενδεχόμενο να υπογραφεί μια ακόμη διακρατική συμφωνία, η οποία είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Είναι η συμφωνία για τη συντήρηση των μνημείων των πολέμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή