Γάζα: Νέος βομβαρδισμός σχολείου του ΟΗΕ – Τουλάχιστον επτά νεκροί

Γάζα: Νέος βομβαρδισμός σχολείου του ΟΗΕ – Τουλάχιστον επτά νεκροί

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η πυραυλική επίθεση έπληξε την είσοδο του σχολείου στη Ράφα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χαμάς, είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

Στο Κάιρο για συζητήσεις αντιπροσωπεία της Χαμάς

Έξι μέλη της Χαμάς έφτασαν σήμερα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται ήδη από χθες άλλα μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αν και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσολαβήσει και σε προηγούμενες συρράξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η οποία κυβερνά τη Γάζα, είχε καλέσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κάιρο προκειμένου να διαπραγματευτούν για μια βιώσιμη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου συνεχίζονται για 27η ημέρα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

Παρά την κατάρρευση την Παρασκευή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, το Κάιρο διατήρησε την πρόσκλησή του και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε διαβεβαιώσει ότι μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της οργάνωσής του Φάταχ, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, θα μεταβεί στην Αίγυπτο «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Έξι μέλη της Χαμάς υπό τον Έζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της οργάνωσης, έφτασαν σήμερα στο Κάιρο από τη Ντόχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου.

Πέντε ακόμη μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, μεταξύ αυτών ο Μάτζεντ Φάραζ επικεφαλής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, είχαν φτάσει στο Κάιρο χθες Σάββατο το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι του Ισλαμικού Τζιχάντ αναμένονται στο Κάιρο, όπως και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Φρανκ Λέβενσταϊν και ο μεσολαβητής του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και έχονυ στόχο να βρεθεί μια λύση για να τερματιστεί η σύρραξη που έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε περισσότερους από 1.700 Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα συνομιλήσει με τους αιγύπτιους μεσολαβητές κυρίως για τους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας, δηλαδή την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που διαρκεί από το 2006, και την απελευθέρωση κάποιων παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν θα στείλει προς το παρόν αντιπροσωπεία στο Κάιρο. «Η επίτευξη μιας διευθέτησης δεν ενδιαφέρει η Χαμάς, η οποία το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ, σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Ο αίγυπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε από την πλευρά του ότι η αιγυπτιακή πρόταση για μια εκεχειρία στη Γάζα αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για τον τερματισμό της σύρραξης.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας, προβλέπει μια εκεχειρία και την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ τότε την είχε δεχθεί, όχι όμως η Χαμάς.

Εκκληση για εκεχειρία από Ολάντ – Χάμοντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε σήμερα έκκληση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την ευκαιρία των τελετών για την επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, τώρα περισσότερο από ποτέ, για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Ολάντ από το Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της Αλσατίας, όπου βρίσκεται ένα μνημείο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει «ανυπόφορη» για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε τον φόβο ότι ενδέχεται να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων» στη Βρετανία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Η βρετανική κοινή γνώμη έχει την έντονη αίσθηση ότι η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έχει γίνει ανυπόφορη και πρέπει να δράσουμε, σε αυτό συμφωνούμε», δήλωσε ο Χάμοντ στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο βρετανός υπουργός σημείωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Βρετανούς «που ανησυχούν βαθιά με τα όσα βλέπουν στην τηλεόραση» από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα στις 8 Ιουλίου.

Ο Χάμοντ ζήτησε επίσης να συμφωνηθεί «μια ανθρωπιστική εκεχειρία αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις». «Πρέπει να σταματήσουν οι σφαγές», υπογράμμισε.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη Βρετανία, επεσήμανε ο Χάμοντ, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων».

Ισραήλ: «Νεκρός στη διάρκεια επιχείρησης ο αγνοούμενος στρατιώτης»

Ο Χαντάρ Γκολντίν, ο Ισραηλινός στρατιώτης, για τον οποίο υπήρχαν ανησυχίες ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο στρατός.

«Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε το θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) της ταξιαρχίας Τζιβάτι, αντιστράτηγου Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Στο μεταξύ, δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.

Τα εννέα θύματα σκοτώθηκαν στη Ράφα και τα τρία στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή