Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με Ουκρανία

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με Ουκρανία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Να περικυκλώσει το Ντονέτσκ επιχειρούσε χθες ο ουκρανικός στρατός, με τη Μόσχα να απαντά ανακοινώνοντας μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια, με περισσότερα από 100 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, κοντά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και βομβαρδιστικά τελευταίας γενιάς θα πάρουν μέρος στην άσκηση, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, θριαμβευτική ρητορική υιοθέτησε χθες ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Χελετέι, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται προς τα τελευταία προπύργια των ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας. «Τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές είναι τρεις φορές μικρότερα από εκείνα που έλεγχαν πριν από τέσσερις εβδομάδες. Περισσότερα από 65 χωριά και κωμοπόλεις έχουν απελευθερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Ο στρατός μας βρίσκεται σε επιθετική διάταξη, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία αντεπιτίθεται. Η Ουκρανία είναι σαν ένα σπίτι που φλέγεται. Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να εισβάλει στο σπίτι αυτό για να σβήσει τη φωτιά. Αν δεν τη σβήσουμε, θα εξαπλωθεί στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, παντού», είπε ο Ουκρανός υπουργός και υποστράτηγος, που δεσμεύτηκε ότι οι δυνάμεις του θα σεβαστούν και θα προασπίσουν την περιοχή της πτώσης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που ελέγχεται αυτήν τη στιγμή από ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες, Αυστραλοί και Ολλανδοί αστυνομικοί συνεχίζουν το έργο της περισυλλογής στοιχείων από τα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ17, για τον εντοπισμό των σορών περίπου 80 αγνοούμενων επιβατών. Το Σάββατο, οι επιθεωρητές αναγκάστηκαν να διακόψουν το έργο τους, λόγω πυκνών πυρών πυροβολικού που έπληξαν τη ζώνη του δυστυχήματος.

Τη μελλοντική πολιτική του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση σκιαγράφησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα την Κυριακή.

«Η ρωσική επιθετικότητα αποτέλεσε προειδοποίηση και δημιούργησε νέες συνθήκες ασφαλείας στην Ευρώπη. Θα ενισχύσουμε τη συχνότητα και τη στελέχωση των στρατιωτικών μας γυμνασίων και θα εκπονήσουμε νέα αμυντικά σχέδια», είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

«Την ώρα που η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συρρίκνωσαν τις δικές τους κατά 20%. Η τάση αυτή πρέπει να αναστραφεί. Λυπάμαι πολύ που η Ρωσία θεωρεί το ΝΑΤΟ εχθρική δύναμη, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα», συνέχισε ο κ. Ράσμουσεν.

Σε χθεσινή του ανταπόκριση, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax αποκάλυψε ότι στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση, που ξεκίνησε χθες, συμμετέχουν περισσότερα από εκατό αεροσκάφη, αλλά και σημαντικός αριθμός επιστράτων και βοηθητικών δυνάμεων από κάθε στρατιωτική ζώνη της Ρωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή