Στον Λίβανο «εξάγεται» η συριακή κρίση

Στον Λίβανο «εξάγεται» η συριακή κρίση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση για την απομάκρυνση ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών ομάδων της Συρίας από μία πόλη στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου πραγματοποίησε ο λιβανικός στρατός. Η συνοριακή πόλη Αρσαλ έχει δεχτεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την επέκταση της συριακής κρίσης στις γειτονικές περιοχές, με τον στρατό του Λιβάνου να έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μέλη του Μετώπου Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Τουλάχιστον 13 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μάχης, η οποία ξέσπασε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου συνέλαβαν έναν Σύρο ισλαμιστή διοικητή των ανταρτών, τον Εμαντ Τζουμάα, το Σάββατο. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 20 στρατιώτες και αστυνομικοί λιβανικής καταγωγής κρατούνται όμηροι ή αγνοούνται. Σύμφωνα με αξιωματούχο της λιβανικής ασφάλειας, οι στρατιώτες του λιβανικού στρατού εντόπισαν τα πτώματα 50 μαχητών. Οι λιβανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει την εισβολή των ανταρτών μία εδώ και καιρό προσχεδιασμένη επίθεση. Πολλοί Λιβανέζοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι πρόκειται για μία προσπάθεια επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους σε λιβανικό έδαφος.

Η πόλη Αρσαλ κατοικείται κυρίως από σουνίτες και βρίσκεται στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, ανάμεσα στα ελεγχόμενα από τη συριακή κυβέρνηση εδάφη και της σιιτικές περιοχές του Λιβάνου, οι οποίες είναι φίλιες προς τη Χεζμπολάχ. Στη συγκεκριμένη πόλη κατοικούν περισσότεροι από 100.000 Σύροι πρόσφυγες, ενώ η περιοχή βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με πολλούς κατοίκους και πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Ενας Σύρος γιατρός δήλωσε ότι την Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαεπτά άμαχοι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή