Κάμερον: Επιφυλακτική στάση για την επίθεση στο σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα

Κάμερον: Επιφυλακτική στάση για την επίθεση στο σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ είχε «δίκιο» που καταδίκασε τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν 10 Παλαιστίνιοι, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Πιστεύω ότι ο ΟΗΕ είχε δίκιο που καταδίκασε (την ενέργεια αυτή), διότι το διεθνές δίκαιο είναι απόλυτα ξεκάθαρο στο ότι οι άμαχοι και τα σχολεία δεν πρέπει να γίνονται στόχοι (επιθέσεων), αν αποδειχθεί ότι αυτό συνέβη», δήλωσε ο Κάμερον στο BBC διατηρώντας μια επιφυλακτική στάση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε χθες «νέα κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου» τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA από τον ισραηλινό στρατό και έκανε λόγο για «ένα σκάνδαλο από ηθική άποψη και μια εγκληματική ενέργεια».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες όπως και ο Μπαν δεν κατονόμασαν ξεκάθαρα το Ισραήλ ως υπεύθυνο, ανακοίνωσαν ότι είναι «συγκλονισμένες» από τον βομβαρδισμό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του δημοσιογράφου του BBC, ο Κάμερον αρνήθηκε σήμερα να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρές εκφράσεις, αναφερόμενος συνεχώς στον ΟΗΕ και επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός «εκφράστηκε με πολύ ξεκάθαρο και δίκαιο τρόπο» για το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε αν η επίθεση αυτή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι δικηγόρος του διεθνούς δικαίου, αφήνω τη συζήτηση αυτή στους ειδικούς».

Επανεξετάζει τις συμβάσεις με το Ισραήλ για την εξαγωγή όπλων

Η Βρετανία επανεξετάζει όλες τις άδειες εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ σε αντίδραση στην κλιμάκωση από το εβραϊκό κράτος της σύγκρουσής του με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα μια κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε όλες τις άδειες εξαγωγών προς το Ισραήλ για να επιβεβαιώσουμε ότι πιστεύουμε πως είναι αρμόζουσες», δήλωσε μια εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στους δημοσιογράφους.

Η απόφαση για την επανεξέταση ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με έκθεση μιας επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα, τα ισχύοντα συμβόλαια που έχουν ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση για την εξαγωγή προϊόντων διπλής χρήσης ή στρατιωτικών προϊόντων στο Ισραήλ έχουν αξία μεγαλύτερη από 7,8 δισεκ. λίρες (9,7 δισεκ. ευρώ). Σε αυτά περιλαμβάνονται συμβόλαια για την παροχή στο Ισραήλ εξοπλισμού προφύλαξης όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξαρτήματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Προφανώς η τρέχουσα κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που δόθηκαν κάποιες από τις άδειες και τις επανεξετάζουμε με βάση αυτή. Όμως δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις πέραν της επανεξέτασης», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή