Τελετές στη μνήμη των πεσόντων

Τελετές στη μνήμη των πεσόντων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχηγοί κρατών και εστεμμένοι από όλο τον κόσμο τίμησαν χθες την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μίας σύρραξης που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος στα Βαλκάνια και εξελίχθηκε σε παγκόσμια σύρραξη όταν η Γερμανία εισέβαλε στο Βέλγιο τον Αύγουστο του 1914.

Στον Ειρηνικό, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και ο Νεοζηλανδός ομόλογός του Τζον Κέι απέτισαν φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των δύο χωρών που σκοτώθηκαν μακριά από την πατρίδα τους.

Λίγες ώρες αργότερα, στη Λιέγη του Βελγίου δεκάδες αρχηγοί κρατών συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο. Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανίας, ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόαχιμ Γκάουκ αλλά και εκπρόσωποι και αρχηγοί κρατών από 80 κράτη που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Τις πρώτες ημέρες του Μεγάλου Πολέμου, όπως είναι γνωστός ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Λιέγη προέβαλε σθεναρή αντίσταση κατά των Γερμανών εισβολέων καθυστερώντας τους αρκετά και ακυρώνοντας κατ’ ουσίαν τα σχέδια του Βερολίνου για εύκολη και προπαντός ταχεία νίκη.

Η Λιέγη μεταβλήθηκε σε χαλάσματα και για την ανδρεία των κατοίκων της τής απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλία, ενώ ακόμη και σήμερα η μάχη αποτελεί ένα λόγο εθνικής υπερηφάνειας για τους κατοίκους της.

Η βασική τελετή της χθεσινής ημέρας έλαβε χώρα στο Διασυμμαχικό Μνημείο Πολέμου στο Κουάντ. Μετά τη Λιέγη, ήταν η σειρά της Μονς στα γαλλικά σύνορα. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κάθριν, ο πρίγκιπας Χάρι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραβρέθηκαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε εκεί όπου έπεσε ο πρώτος Βρετανός στρατιώτης. Οι τελετές μνήμης επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο μικρό στρατιωτικό κοιμητήριο όπου βρίσκονται θαμμένοι 279 στρατιώτες της Κοινοπολιτείας και 284 Γερμανοί στρατιώτες.

Τελετή πραγματοποιήθηκε και στον καθεδρικό ναό της Γλασκώβης, στην οποία παραβρέθηκε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία, σε ένδειξη μνήμης, επρόκειτο να σβήσουν τα φώτα από τις 21.00 ως τις 22.00 τοπική ώρα και να ανάψουν ένα μόνο κερί. Ενα κερί αναμμένο επρόκειτο να τοποθετηθεί και στα σκαλοπάτια του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

Στον Πύργο του Λονδίνου στήθηκε μία εκπληκτική καλλιτεχνική κατασκευή αποτελούμενη από εκατοντάδες χιλιάδες κεραμικές παπαρούνες – μία για κάθε Βρετανό στρατιώτη που σκοτώθηκε.

Tέλος, την Κυριακή, εκατοστή επέτειο από τη γερμανική κήρυξη του πολέμου στη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόαχιμ Γκάουκ απέτισαν φόρο τιμής στους τριάντα χιλιάδες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή του στις μάχες για την κατάκτηση του Χαρτμανσβίλερκοπφ στην Αλσατία. Οι δύο άνδρες θυμήθηκαν τις θυσίες των προγόνων τους και ταυτόχρονα αναφέρθηκαν εκτενώς στην ειλικρινή φιλία που συνδέει τα δύο κράτη, όπως εξάλλου και στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή