Der Spiegel: Θύματα προπαγάνδας του Πούτιν οι περισσότεροι Ρώσοι

Der Spiegel: Θύματα προπαγάνδας του Πούτιν οι περισσότεροι Ρώσοι

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προπαγάνδα του Κρεμλίνου παράγει συστηματικά χοντροκομμένες, εσφαλμένες ειδήσεις, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παραθέτοντας ορισμένες από τις διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στη χώρα, ότι για παράδειγμα η CIA δηλητηριάζει το πόσιμο νερό με ναρκωτικά και πως Ουκρανοί εξτρεμιστές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, οι περισσότεροι Ρώσοι πιστεύουν όσα μεταδίδει η τηλεόραση στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας: ότι οι φασίστες σκοτώνουν αθώους Ρώσους, των οποίων το μοναδικό αδίκημα είναι ότι θέλουν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα.

Η επικοινωνιακή μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν δουλεύει πυρετωδώς και «ουδείς γνωρίζει πλέον πώς να τη χαλιναγωγήσει», ανέφερε πρόσφατα ο Γκλεμπ Παβλόφσκι, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης. «Ολα μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας. Η αλήθεια είναι πως οι πύραυλοι SS-18 κατασκευάζονται κατά το ένα τρίτο από ουκρανικά ανταλλακτικά, όπως και ορισμένα μαχητικά και ελικόπτερα. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, ενώ η ίδια η Ρωσία μπορεί να καλύψει μόνο το 25% των αναγκών της σε μήλα. Η ειρωνεία είναι πως η προπαγάνδα είναι αποτελεσματική. Στις αρχές Μαρτίου το 53% ανησυχούσε στην προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Τώρα που εφαρμόστηκαν, το ποσοστό αυτό… έπεσε στο 36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή