Αισιοδοξία για λήξη της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα

Αισιοδοξία για λήξη της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους εξακολούθησαν χθες στην Αίγυπτο, ενώ οι κάτοικοι της κατεστραμμένης Γάζας εκμεταλλεύονταν την εκεχειρία προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές της σαρωτικής επιχείρησης, η οποία κόστισε τη ζωή 1.900 Παλαιστινίων και 67 Ισραηλινών. Το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από τη Γάζα την Τρίτη, τέσσερις εβδομάδες αφότου ξεκίνησε το σφυροκόπημα της παλαιστινιακής περιοχής.

Η εκεχειρία λήγει τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα παραταθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ότι ο ΟΗΕ θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας «αλλά για τελευταία φορά». Η φετινή επιχείρηση ήταν η τρίτη ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμού της Γάζας την τελευταία εξαετία.

«Αυτός ο ατελέσφορος κύκλος βίας και πόνου στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, καθώς και στο Ισραήλ, πρέπει να τελειώσει», δήλωσε ο κ. Μπαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Ετσι θα συνεχίσουμε; Να χτίζουμε και να καταστρέφουμε, να χτίζουμε και να καταστρέφουμε;» ρώτησε ο κ. Μπαν. «Θα ξαναχτίσουμε, αλλά αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».

Ο κ. Μπαν προέτρεψε τις δύο πλευρές να μην αρκεστούν σε μια εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας, αλλά να τολμήσουν να διαπραγματευθούν συνολική πολιτική λύση. «Ο εφιάλτης των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ήταν μια φρικτή υπενθύμιση ότι μόνο μία πολιτική λύση με διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει ασφάλεια και ειρήνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους» είπε.

Η εκεχειρία επέτρεψε στους κατοίκους της Ράφα, στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας, να θάψουν τους νεκρούς τους. Χθες η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα, που ενώνει τη Γάζα με την Αίγυπτο, αποτελώντας την κύρια πρόσβαση του 1,8 εκατ. κατοίκων της Γάζας στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με γερμανική διπλωματική πηγή, οι ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν να επανέλθει η ευρωπαϊκή Αποστολή Βοήθειας στα Σύνορα, η οποία λειτούργησε από το 2005 ώς το 2007.

Η Αίγυπτος έχει κλείσει κατ’ επανάληψη τα σύνορα τον τελευταίο χρόνο, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές είπαν ότι ενώ το Κάιρο μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση προσώπων, δεν σκοπεύει να ικανοποιήσει το αίτημα για απρόσκοπτη ροή αγαθών, ενώ η όποια διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο με την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς και όχι με τη Χαμάς που διοικεί τη Γάζα.

Στην παλαιστινιακή αποστολή στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο περιλαμβάνονται εκπρόσωποι τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων. Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Χαμάς δεν θα επανεξοπλιστεί, ενώ οι Παλαιστίνιοι ζητούν να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή