Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη Ρωσία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Η Μόσχα απέρριψε χθες ως «φούσκες» τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία έχει αυξηθεί στις 20.000, επιβεβαιώνοντας αντίθετα την κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου, με την υπογραφή χθες από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν του διατάγματος για τις κυρώσεις στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

«Δεν θα μαντέψουμε τι έχει η Ρωσία στο μυαλό της, αλλά μπορούμε να δούμε τι κάνει η Ρωσία στο έδαφος – και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη 20.000 ετοιμοπόλεμων ανδρών στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα της ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής επέμβασης ως δικαιολογία για να αποστείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, μίλησε για «πλειοδοσία σε φούσκες», επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση του ΝΑΤΟ διαφέρει από την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ο υποστράτηγος Κέρμπι είχε κάνει λόγο για «τουλάχιστον 10.000 Ρώσους στρατιώτες». «Θα θέλαμε να εξηγήσουμε στους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε τέτοιο ελιγμό, με χιλιάδες στρατιώτες και οπλισμό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και να το κρατήσουμε όλο αυτό κρυφό από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στην περιοχή», είπε ο Κονασένκοφ.

Χθες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες η απειλή επέμβασης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει ενταθεί, ενώ σήμερα αναμένεται στο Κίεβο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στόχος της επίσκεψης είναι να ανοίξει ο δρόμος για την εταιρική σχέση ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Ενώ καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή για «ρωσική επιθετικότητα» που υποχρεώνει το ΝΑΤΟ να χαράξει «νέα αμυντικά σχέδια».

Στην Ανατολική Ουκρανία ο στρατός του Κιέβου εξακολουθεί να επιχειρεί την περικύκλωση των πόλεων που ελέγχουν οι αντάρτες (Ντονιέτσκ, Λουχάνσκ) με στόχο να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και να καταλάβει τα εδάφη ανάμεσα στις πόλεις αυτές και στη Ρωσία.

Χθες τα ξημερώματα, αεροσκάφη βομβάρδισαν για πρώτη φορά προάστια του ελεγχόμενου από τους αντάρτες Ντονέτσκ, προξενώντας κυρίως ζημιές σε δρόμους, ενώ οι πληροφορίες για θύματα είναι αντικρουόμενες. Το Κίεβο διέψευσε ότι βομβάρδισε την πόλη, η οποία αποτελεί τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας.

Eπιθεωρητές

Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, οι επιθεωρητές του ΟΑΣΕ και οι Αυστραλοί και Ολλανδοί ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται στην περιοχή όπου συνετρίβη στις 17 Ιουλίου το Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών. Η ολλανδική υπηρεσία που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος ανακοίνωσε ότι το προκαταρκτικό πόρισμα, που συνήθως εκδίδεται ένα μήνα μετά το κάθε αεροπορικό δυστύχημα, θα καθυστερήσει τουλάχιστον ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι τα συντρίμμια βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή