Στην αντεπίθεση οι κουρδικές δυνάμεις

Στην αντεπίθεση οι κουρδικές δυνάμεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους ένοπλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην κουρδική πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ χθες, αφού οι αντάρτες κατάφεραν μία ταπεινωτική ήττα στους Κούρδους την Κυριακή, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, να διατάξει την ιρακινή αεροπορία να υποστηρίξει τα κουρδικά στρατεύματα. «Αλλάξαμε την τακτική μας από την άμυνα στην επίθεση και πλέον συγκρουόμαστε με το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Μακμούρ», δήλωσε ο Τζαμπάρ Γιαβάρ, γενικός γραμματέας της στρατιωτικής δύναμης της αυτόνομης ιρακινής επαρχίας του Κουρδιστάν, Πεσμεργκά. Σύμφωνα με τον Γιαβάρ, η στρατιωτική συνεργασία των Κούρδων με τη Βαγδάτη αποκαταστάθηκε.

Σε άλλες εξελίξεις, η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τουλάχιστον εξήντα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχασαν τη ζωή τους στη Μοσούλη, ύστερα από βομβαρδισμό της περιοχής από την ιρακινή αεροπορία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, με στόχο μία φυλακή στο κέντρο της πόλης, η οποία χρησιμοποιούνταν από τους αντάρτες ως θρησκευτικός χώρος και σημείο κράτησης. Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι του Ιράκ, περίπου τριακόσια άτομα, τα οποία είχαν φυλακισθεί από τους αντάρτες, απελευθερώθηκαν. Τρία άτομα ακόμη, εθελοντές στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν, όταν μία βόμβα εξερράγη στην άκρη του δρόμου που οδηγεί από τη Σαμάρα στη Μοσούλη.

Επίσης, ο Γιαβάρ δήλωσε ότι περίπου πενήντα χιλιάδες, μέλη της ιρακινής εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι, Κούρδων ακολούθων μιας αρχαίας θρησκείας με βάση το ζωροαστρισμό, που γλίτωσαν από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, έχουν βρει καταφύγιο σε βουνό κοντά στην πόλη Σίντζαρ. Οι Γιαζίντι αποτελούν στόχο των εξτρεμιστών, αφού θεωρούνται οπαδοί του σατανά. Ο Γιαβάρ τόνισε ότι εάν οι επιζώντες δεν διασωθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία.

Οι βομβαρδισμοί, οι απαγωγές και ο θάνατος έχουν μετατραπεί για ακόμη μια φορά σε καθημερινότητα για τους Ιρακινούς, καθώς η ενότητα της χώρας απειλείται. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει απορρίψει προτάσεις από πολλές πλευρές να εγκαταλείψει το αξίωμα υπέρ μιας λιγότερο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας. Ο Μαλικί σχολίασε σε δημόσια τηλεοπτική ομιλία του ότι οποιαδήποτε εξωτερική ανάμειξη ή αντισυνταγματική απόπειρα στη διαδικασία ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης «θα άνοιγε τις πύλες της κολάσεως» για το Ιράκ. Το Ιράν έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του προς τον Ιρακινό θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, ο οποίος επιθυμεί την αποχώρηση του Μαλικί.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, που αποτέλεσαν τον κύριο υποστηρικτή του Ιρακινού πρωθυπουργού κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2006, έχουν πραγματοποιήσει έκκληση προς την ιρακινή πολιτική σκηνή, ώστε να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση πιο αντιπροσωπευτική της κοινωνίας, ώστε να υπάρξει ενότητα ανάμεσα στους Ιρακινούς και να αντιμετωπισθεί το Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις άνδρες οι οποίοι φέρονταν να διοχετεύουν παράνομα χρήματα από το Κουβέιτ προς ισλαμιστικές οργανώσεις του Ιράκ και της Συρίας. Ο ένας εκ των τριών μετέφερε χρήματα προς το Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο περίπου ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της βίας που έχει ξεσπάσει στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για όλους, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη σταθερότητα στα σύνορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή