Αναρρίχηση άνευ λογικής

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η περίπτωση του Αμερικανού ορειβάτη που προσπάθησε να αναρριχηθεί με τα δύο ανήλικα παιδιά του στην υψηλότερη βουνοκορφή της δυτικής Ευρώπης, το Μον Μπλαν, «χτύπησε καμπανάκι» σε επαγγελματίες αλπινιστές αλλά και αρμόδιους φορείς της Γαλλίας, που πιστεύουν ότι κάποιοι «τρελοί» θέτουν τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο, προσπαθώντας να αναρριχηθούν στο Λευκό Ορος.Ο Πάτρικ Σουίνι, ο εννιάχρονoς γιος του και η εντεκάχρονη κόρη του προσπάθησαν να αναρριχηθούν στην κορυφή όταν μία χιονοστιβάδα, που λίγο έλειψε να τους κοστίσει τη ζωή, ματαίωσε μονομιάς τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Το βίντεο ντοκουμέντο από την προσπάθεια να περάσουν το σημείο που είναι γνωστό ως ο «Διάδρομος του θανάτου» προκάλεσε κατακραυγή όταν προβλήθηκε στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της γαλλικής Ενωσης Επαγγελματιών Οδηγών Βουνού Ντενίς Κραμπιέρ λέει χαρακτηριστικά: «Στο Μον Μπλαν τα έχουμε δει πλέον όλα».

Εντός τριημέρου, την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν στο Λευκό Ορος τέσσερις ορειβάτες, οι οποίοι, μάλιστα, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, ήταν πολύ καλά εξοπλισμένοι για τη δραστηριότητα αυτή. Ομως, όπως ομολογεί ο Γκραμπιέρ, το βίντεο της οικογένειας Σουίνι δεν τον εξέπληξε, αφού πάμπολλοι νεόκοποι ορειβάτες προσπαθούν, κατά καιρούς, να φέρουν σε πέρας παρανοϊκές αποστολές, όπως είναι η κατάβαση του Λευκού Ορους με αυτοκίνητο ή στο εσωτερικό ενός πελώριου τηγανιού για παέγια.

Ο Αμερικανός ορειβάτης υποτίθεται ότι προσπαθούσε να βοηθήσει τον γιο του να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για την αναρρίχηση του νεότερου ορειβάτη σε αυτή την κορυφή των Αλπεων, σε υψόμετρο 4.810 μέτρων. Το ρεκόρ κατέχει ένας δεκάχρονος από το 2009. «Στην πραγματικότητα, προσπάθησε να σπάσει ρεκόρ βλακείας», λέει ο Γκραμπιέρ.

Το εγχείρημα εξόργισε και τον δήμαρχο Ζαν Μαρκ Πεγιέ της γειτονικής γαλλικής πόλης Σεν Ζερβέ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σουίνι απερίσκεπτο. Δεν έμεινε όμως μόνο στους χαρακτηρισμούς, αλλά κατέθεσε μήνυση εναντίον του Αμερικανού για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο των ανηλίκων παιδιών του. «Αν δεν λάβεις κανένα μέτρο εναντίον αυτών των ανθρώπων, τότε θα κερδίσουν», εξηγεί ο Κριστόφ Μπολογιάν, πρόεδρος της γαλλικής ομάδας ασφάλειας και διάσωσης «Σαμονιάρντ», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και ότι οι περισσότεροι ορειβάτες ακολουθούν τους κανόνες διότι απλούστατα δεν θέλουν να πεθάνουν. Ομως η μεγάλη φήμη του Μον Μπλαν κάνει πολλούς να το θεωρούν ένα οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται 25.000 άνθρωποι.

Οπως τονίζει ο Ολιβιέ Ομπέν του «Ορεινού Συντονισμού», ενός συλλόγου Γάλλων, Ελβετών και Ιταλών ορειβατών, η πανέμορφη βουνοκορφή κάνει πολλούς να απολέσουν την κοινή λογική. «Το βουνό έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και βλέπεις συχνά ορειβάτες με πείρα να χάνουν την επαφή τους με τη λογική και να προσπαθούν να κατακτήσουν την κορφή υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ή ενώ δεν τους το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση».

Από το 1990 ώς το 2011 σκοτώθηκαν 74 ορειβάτες και τραυματίστηκαν άλλοι 180 στον διάδρομο Γκουτέ, τον δρόμο που ακολουθούν συχνότερα όσοι ανεβαίνουν στο Μον Μπλαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή