Η ανεξάρτητη Σκωτία δεν κατάφερε να πείσει το κοινό του ντιμπέιτ

Η ανεξάρτητη Σκωτία δεν κατάφερε να πείσει το κοινό του ντιμπέιτ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Νίκη-έκπληξη στη ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση της Τρίτης, με θέμα την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πέτυχε ο επικεφαλής του φιλο-βρετανικού στρατοπέδου Αλιστερ Ντάρλινγκ, επικρατώντας στα σημεία επί του αντιπάλου του, ηγέτη των οπαδών μίας ανεξάρτητης Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ.

Με μόλις έξι εβδομάδες να υπολείπονται από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το τηλεοπτικό ντιμπέιτ υπογράμμισε την αδυσώπητη φύση της προεκλογικής εκστρατείας, με τους δύο υποψηφίους να αλληλοκατηγορούνται σε έντονο ύφος γύρω από τη βιωσιμότητα ενός σκωτσέζικου εθνικού νομίσματος και την ικανότητα της χώρας να πορευθεί μόνη στη διεθνή σκηνή.

Ο ηγέτης του σκωτσέζικου SNP Αλεξ Σάλμοντ αναμενόταν να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής της τηλεμαχίας, με τον κ. Ντάρλινγκ να θεωρείται εκ προοιμίου χαμένος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών το 2008 Ντάρλινγκ, όμως, απέδειξε την αξία του ως πολιτικού, πιέζοντας τον Σάλμοντ για μία σαφή απάντηση στο ερώτημα: Πώς θα μπορούσε μία ανεξάρτητη Σκωτία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη στερλίνα ως εθνικό της νόμισμα, όπως υποστηρίζει ο Σάλμοντ;

Ο ηγέτης του στρατοπέδου τη ανεξαρτησίας επέμεινε ότι η στερλίνα δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, προσπαθώντας να υποχρεώσει τον αντίπαλό του, πρώην υπουργό, να απαντήσει εάν πιστεύει ότι η Σκωτία μπορεί να είναι μία επιτυχημένη ανεξάρτητη χώρα. Ο Ντάρλινγκ απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει. Σε σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα The Guardian, 47% των τηλεθεατών θεώρησαν ότι ο Αλιστερ Ντάρλινγκ, εκπρόσωπος των οπαδών ενός ενωμένου βασιλείου, επικράτησε στο ντιμπέιτ, με 37% να εκτιμούν ότι ο Σάλμοντ ήταν ο νικητής.

Βεβιασμένες προσπάθειες

Ακόμη και σχολιαστής εφημερίδας προσκείμενης στην προοπτική ανεξαρτησίας έγραψε ότι ο κ. Σάλμοντ δεν πέτυχε να καταφέρει όσα ισχυρά χτυπήματα επιθυμούσε. «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν η καλύτερη νύχτα του Αλεξ Σάλμοντ. Κάποιες φορές, οι προσπάθειές του να εμφανιστεί ως ηγέτης κράτους έμοιαζαν βεβιασμένες, ενώ δεν είμαι βέβαιος ότι έπεισε τους τηλεθεατές με τα λόγια του», έγραφε ο Ιαν Μακουίρτερ στη Sunday Herald του Εδιμβούργου, που στηρίζει τη θετική ψήφο για ανεξαρτησία.

Και τα δύο στρατόπεδα ήλπιζαν ότι ο υποψήφιός τους θα κατάφερε αποφασιστικό χτύπημα κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής αναμέτρησης, ενόψει του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου, όταν τέσσερα εκατομμύρια Σκωτσέζοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την εθνική υπόσταση της περιοχής τους.

Σε δημοσκόπησή τους, οι Financial Times έδιναν χθες 36% στο ΝΑΙ υπέρ της ανεξαρτησίας, 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το ΟΧΙ, στο 46%. Και τα δύο στρατόπεδα προσπαθούν τώρα να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, την οποία η έγκριτη εφημερίδα τοποθετεί στο 16% των εκλογικού σώματος.

«Το κεντρικό μου σύνθημα για απόψε είναι: Κανείς δεν μπορεί να διοικήσει καλύτερα τη Σκωτία απ’ όσους ζουν και εργάζονται εδώ. Στις 18 Σεπτεμβρίου, μας δίνεται η ευκαιρία μίας ζωής. Οφείλουμε να την αδράξουμε και με τα δύο χέρια», είπε ο Αλεξ Σάλμοντ.

Από τη μεριά του, ο Αλιστερ Ντάρλινγκ προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή θα πληρώσει δυσανάλογα μεγάλο κόστος για να αποχωρήσει από τη βρετανική ένωση: «Μην ξεχνάτε! Αν αποφασίσουμε να αποσχιστούμε, δεν υπάρχει επιστροφή».

Στο μεταξύ, δέσμευση για απόδοση μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά την είσπραξη φόρων από τη Σκωτία υπέγραψαν χθες οι ηγέτες των τριών μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας, εφόσον το δημοψήφισμα καταλήξει σε αρνητική ψήφο.                                   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή