Αμερικανικός συναγερμός για τον Έμπολα, ζητείται η χρήση πειραματικού φαρμάκου

Αμερικανικός συναγερμός για τον Έμπολα, ζητείται η χρήση πειραματικού φαρμάκου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέβασαν σήμερα το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). "Η ενεργοποίηση (του συναγερμού) μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους από όλες τις υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην κρίση", εξήγησε ο Τομ Σκίνερ. "Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1", συνέχισε.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι έχουν καταγραφεί 932 θάνατοι σε σύνολο 1.711 κρουσμάτων της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

   Οι πειραματικές θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα θα πρέπει να επιτραπούν στην Αφρική «τώρα», υποστηρίζει ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό το 1976, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη», σημείωσε ο Πιοτ, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM).

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν (επίσης από την LSHTM και πρώην στέλεχος του ΠΟΥ) και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους «ευσπλαχνίας», φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει», σημείωσε ο Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μοντ.

«Αφού τελειώσει η επιδημία, δεν θα γίνονται πλέον προσπάθειες επένδυσης στην έρευνα για θεραπείες και εμβόλια», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι μετά την επιδημία του 1976 ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να συγκροτήσει μια ομάδα διεθνούς παρέμβασης. «Η πρωτοβουλία αυτή παρέμεινε νεκρό γράμμα», είπε ο Βέλγος ειδικός ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS.

Ο Πιοτ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αγορά για ένα φάρμακο που θα καταπολεμούσε τον Έμπολα. Σημείωσε όμως ότι τέτοιου είδους προϊόντα «θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν, δεδομένου ότι και οι επόμενες επιδημίες του Έμπολα θα συμβούν σε φτωχές χώρες».

 Έφθασε στην Ισπανία ο  ιεραπόστολος, ο οποίος μολύνθηκε με τον Έμπολα στη Λιβερία, όπου βοηθούσε ασθενείς του ιού σε νοσοκομείο της χώρας. Ο ιερέας, ονόματι Μιγκέλ Παχάρες, είναι ένας εκ των τριών ατόμων που προσβλήθηκαν εκεί. Για τη μεταφορά του στην Ισπανία, η Μαδρίτη έστειλε στη Λιβερία αεροσκάφος με ιατρικό εξοπλισμό. Οι ισπανικές αρχές δεν αποκαλύπτουν σε ποιο νοσοκομείο θα νοσηλευτεί ο ιεραπόστολος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιος που διαγνώσθηκε με τον ιό του Έμπολα θα νοσηλευτεί στην Ισπανία, με τις αρχές της χώρας να υποβαθμίζουν τους φόβους για τη δημόσια υγεία.

Εκατοντάδες Λιβεριανοί παραμένουν αποκλεισμένοι από τον στρατό στη δυτική Λιβερία, στην επαρχία Γκραντ Κέιπ Μάουντ που συνορεύει με τη Σιέρα Λεόνε, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έστησαν οδοφράγματα και από την Τετάρτη απαγορεύουν την πρόσβαση στην πρωτεύουσα Μονρόβια, λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του ιού Έμπολα.

"Έχουμε αυστηρές εντολές να μην αφήσουμε κανέναν να περάσει το οδόφραγμα", εξήγησε ένας αξιωματικός στο φυλάκιο που ελέγχει τον δρόμο ο οποίος οδηγεί στη Μονρόβια. "Βρισκόμαστε εδώ από χθες (Τετάρτη) το απόγευμα. Το πρωί πήγα να δω τους γονείς μου στο Σίντζε και, επιστρέφοντας, με σταμάτησε εδώ ο στρατός και η αστυνομία. Μου είπαν ότι δεν μπορώ να περάσω, μολονότι έχω αφήσει τα παιδιά μου μόνα στο σπίτι", είπε μια 35χρονη γυναίκα, η Χάουα Κόλι. "Η ανακοίνωση της προέδρου έγινε το βράδυ αλλά εμείς είμαστε εδώ από το απόγευμα, χωρίς τρόφιμα ή νερό. Δεν γίνεται να παραμείνουμε εδώ, μέσα στη βροχή, χωρίς κατάλυμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό", είπε ένας άλλος αποκλεισμένος κάτοικος, ο Τζάκσον Φρίμαν.

Ο υπουργός Πληροφοριών Λιούις Μπράουν δικαιολόγησε το μέτρο επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο για να περιοριστεί η επιδημία. "Πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να μειωθούν οι κίνδυνοι, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα φεύγουν από τις πληγείσες περιοχές για να πάνε σε άλλες αν δεν βεβαιωθούμε ότι δεν νοσούν", είπε χαρακτηριστικά. Η επαρχία Γκραντ Κέιπ Τάουν, απ' όπου δύο φορείς του ιού Έμπολα το έσκασαν την περασμένη εβδομάδα προς άγνωστη κατεύθυνση, ανήκει πλέον στις "επικίνδυνες ζώνες", εξήγησε ο υπουργείο Υγείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή