Συνεχίζονται οι συλλήψεις αστυνομικών στην Τουρκία

Συνεχίζονται οι συλλήψεις αστυνομικών στην Τουρκία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες απομένουν πριν από τις εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία και ο Τούρκος πρωθυπουργός, υποψήφιος για το αξίωμα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να εξαπολύει στις ομιλίες του επιθέσεις ενάντια σε αντιπάλους, αλλά και ενάντια στα μέλη του δικαστικού σώματος της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις αστυνομικών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία εναντίον της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στην οικονομική πολιτική της χώρας σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος. Επίσης, τόνισε ότι διαφωνεί με την πολιτική των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σχολιάζοντας ότι πρέπει να μειωθούν ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Η δεύτερη επιχείρηση της αστυνομίας εξαπολύθηκε την Τετάρτη σε 14 επαρχίες της χώρας. Οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 33 αστυνομικούς, κυρίως κατώτερου βαθμού. Στην πρώτη επιχείρηση 115 αστυνομικοί ανώτερου βαθμού είχαν τεθεί υπό κράτηση και 31 είχαν προφυλακιστεί. Η βασική κατηγορία αφορά τη συμμετοχή σε μια παράλληλη δομή που σχετίζεται με το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, Χιζμέτ.

Χθες, ο Ερντογάν επιτέθηκε λεκτικά στον ανώτερο εισαγγελέα Ζεκερίγια Οζ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του δικαστικού σώματος πριν από μερικούς μήνες. Η οργή του Τούρκου πρωθυπουργού προκλήθηκε από την κίνηση του Οζ να μηνύσει τον Ερντογάν και τον υπουργό Εσωτερικών Εφκαν Αλα για την έρευνα η οποία πραγματοποιείται εις βάρος των αστυνομικών που ερευνούσαν το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Εάν ένας εισαγγελέας έρχεται και δείχνει ασέβεια προς τον πρωθυπουργό και έναν υπουργό, δρώντας πέρα από τα όρια της σωστής συμπεριφοράς, της σεμνότητας και των ηθών, τότε αυτό σημαίνει ότι το δικαστικό σώμα έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Εβδομο Συμβούλιο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τουρκίας. «Το δικαστικό σώμα δεν είναι ένα ίδρυμα αρμόδιο να απαντά στην πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αγανάκτηση του Τούρκου πρωθυπουργού στράφηκε και προς τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν επειδή χρησιμοποιεί θρησκευτικούς ή εθνοτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον τους. «Εχουν πει πολλά πράγματα και για εμένα, ένα από αυτά είναι ότι με αποκάλεσαν Γεωργιανό. Υστερα κάποιος άλλος με αποκάλεσε κάτι πολύ πιο άσχημο, λέγοντας ότι είμαι Αρμένιος», πρόσθεσε. «Αυτό που έμαθα από την οικογένειά μου είναι ότι είμαι Τούρκος», κατέληξε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Αλεβίτη, ενώ για τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Εκμελεντίν Ιχσάνογλου έχει δηλώσει ότι «δεν είναι καν ντόπιος», βασιζόμενος στο γεγονός ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Τούρκους γονείς. Ο Ερντογάν υπενθυμίζει πάντοτε στους ψηφοφόρους του ότι είναι σουνίτης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή