«Φρένο» στο πακέτο μέτρων του Ολάντ

«Φρένο» στο πακέτο μέτρων του Ολάντ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απερρίφθη από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας το πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης της γαλλικής οικονομίας για την επίτευξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αν και το γαλλικό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τον φετινό προϋπολογισμό, το Συνταγματικό Δικαστήριο εμπόδισε τμήμα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο, από το οποίο θα επωφελούνταν τουλάχιστον 7,4 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ήταν άδικο. «Ενα ταμείο πρόνοιας θα έπρεπε να χρηματοδοτεί τις ίδιες υπηρεσίες για όλους τους επωφελούμενους παρά την απουσία συνεισφορών από περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών», έγραφε η απόφαση. Η εφαρμογή των σχετικών φορολογικών μέτρων είχε προγραμματιστεί για το 2015.

Εξάλλου, το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς -το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας του Ολάντ με τρεις υπουργούς- απείλησε να αποσύρει την υποστήριξή του με αφορμή μία μεταρρύθμιση που στοχεύει στη μείωση των διοικητικών περιοχών της Γαλλίας στις μισές. Την ίδια στιγμή, ο Ολάντ δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, ύστερα από τη δημοσίευση του μηνιαίου βαρόμετρου του Ιουνίου της εταιρείας TNS Sofres-Sope Group. Μόλις το 16% των Γάλλων πολιτών που ερωτήθηκαν δήλωσε την εμπιστοσύνη του προς το Γάλλο πρόεδρο. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας, αφού ο τελευταίος με πρόεδρος με τόσο χαμηλά ποσοστά ήταν ο Ζακ Σιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή