Καταστράφηκε η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γάζας

Καταστράφηκε η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γάζας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Τρομακτικές ζημιές στην οικονομική υποδομή της Λωρίδας της Γάζας προξένησαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ, όπως δείχνουν οι πρώτες επιτόπιες επιθεωρήσεις των ερειπίων. Τουλάχιστον 175 σημαντικές βιομηχανίες καταστράφηκαν, ενώ ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχει η διάθεση ανοικοδόμησης, σπανίζουν τα δομικά υλικά.

Για το Ισραήλ, το οικονομικό κόστος του πολέμου ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,4 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Καρνίτ Φλουγκ. Το ποσό αποτελεί 0,5% του ισραηλινού ΑΕΠ. H Γάζα, αντιθέτως, ζήτησε οικονομική ενίσχυση 6 δισ. δολαρίων. Ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή του Μπέιτ Χανούν, καθώς και 21 βιομηχανίες τροφίμων και 10 βιομηχανίες ρουχισμού καταστράφηκαν, στερώντας το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων.

«Επειτα από 30 ημέρες πολέμου, η οικονομική κατάσταση είναι θάνατος», δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο επικεφαλής του συνδέσμου βιομηχανιών της Γάζας, Αλί Χαγέκ. «Φαίνεται ότι οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν ηθελημένα αυτά τα ζωτικής σημασίας εργοστάσια που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας».

Ο δημοσιογράφος των Τάιμς επισκέφθηκε το πρώην εργοστάσιο μπισκότων Αλ Αουντά, που πριν από τον βομβαρδισμό απασχολούσε 600 εργάτες. «Το μόνο που απέμεινε ήταν μια αδιόρατη οσμή σοκολάτας ανάμεσα στις αναθυμιάσεις της πυρκαγιάς που έκαιγε επί τρεις ημέρες» σημειώνει, περιγράφοντας τις αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες. «Η καταστροφή μόνο αυτού του εργοστασίου απειλεί τους προμηθευτές του, τους παραγωγούς γάλακτος, πλαστικού, συσκευασιών, αλευριού και χαρτονιού. Αλλά έτσι κι αλλιώς, οι γιγάντιοι αλευρόμυλοι Χαμάντα και το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής χαρτονιού καταστράφηκαν».

Στην καταστροφή των υποδομών της οικονομίας προστίθεται και η καταστροφή δρόμων, υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας που διέθετε η Λωρίδα της Γάζας. Το μοναδικό «περιουσιακό στοιχείο» που διατηρεί η οικονομία της ζώνης είναι η μορφωμένη νεολαία της, η οποία, λόγω του αποκλεισμού, δεν είναι σε θέση να αναζητήσει εργασία αλλού.

Ενας από τους νέους αυτούς, ο οικονομολόγος Ομάρ Σαμπάν, είπε ότι «προκειμένου να περιγραφεί η κατάσταση της κοινωνίας μας χρειάζεται νέα ορολογία που δεν υπάρχει στα εγχειρίδια οικονομικής θεωρίας».

Οι περιγραφές αυτές συνιστούν το υπόβαθρο των χθεσινών δηλώσεων εκπροσώπου του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, ο οποίος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για άνοιγμα του λιμανιού της Γάζας. Ο εκπρόσωπος που χρησιμοποίησε το παρατσούκλι Αμπού Ομπέιντα είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι μαχητές της Χαμάς «είναι έτοιμοι να ξαναγυρίσουν στη μάχη».

Η τριήμερη εκεχειρία λήγει σήμερα τα ξημερώματα και ώς χθες το βράδυ δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την παράτασή της. Καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνταν για τη μη επίτευξη συμφωνίας, ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για παράταση της εκεχειρίας, προκειμένου να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στην περιοχή, ώστε να καλυφθούν οι πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή