Παγκόσμιος συναγερμός για τον Εμπολα

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Εμπολα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον αιμορραγικό πυρετό Εμπολα κήρυξε τον πλανήτη χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τον διεθνή υγειονομικό οργανισμό, η περαιτέρω μετάδοση της επιδημικής νόσου, που έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο περισσότερα από χίλια άτομα σε τέσσερα κράτη της δυτικής Αφρικής, θα έχει «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», με δεδομένο τη μεγάλη θνησιμότητα που έχει το νόσημα, ενώ «η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού γίνει καλύτερη». «Μία συντονισμένη διεθνής αντιμετώπιση του ζητήματος θεωρείται απολύτως απαραίτητη προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του Εμπολα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ η επικεφαλής του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιδημία «εξαπλώνεται γρηγορότερα απ’ όσο μπορούμε να την ελέγξουμε».

Η απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα θα ενισχύσει την προσοχή όλων των ηγετών σε ανώτατο επίπεδο. «Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό από τα υπουργεία Υγείας μόνο», εξήγησε η Τσαν. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τονίζοντας ταυτόχρονα ότι επί του παρόντος δεν θα επιβληθούν γενικευμένες απαγορεύσεις στα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανενός είδους θεραπεία ή εμβόλιο εναντίον του ιού και η «θεραπεία» που χορηγείται στους ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο ανακουφιστική, λαμβάνονται, δηλαδή, μέτρα για να πέσει ο πυρετός και να σταματήσουν οι εμετοί και η διάρροια που οδηγούν σε αφυδάτωση.

Ο Κεΐτζι Φουκούντα, επικεφαλής του τμήματος Ασφάλειας της Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισήμανε ότι, εφόσον ληφθούν τα ορθά μέτρα αντιμετώπισης των ασθενών, η μετάδοση του Εμπολα θα ανακοπεί. «Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια, αλλά για ένα λοιμώδες νόσημα που μπορούμε να περιορίσουμε», είπε ο δρ Φουκούντα μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ο δρ Φουκούντα εξήγησε ότι κάθε κρούσμα Εμπολα θα πρέπει να τίθεται άμεσα σε καραντίνα και να παραμένει στην απομόνωση τουλάχιστον επί τριάντα ημέρες μετά την αποθεραπεία του, αφού επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι ακόμη και ο ασθενής που αναρρώνει εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό επί τριάντα ημέρες.

Η επιδημία στα κράτη της δυτικής Αφρικής έχουν κοστίσει τη ζωή σε 932 ανθρώπους, ενώ νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.711 ασθενείς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία του λοιμώδους νοσήματος τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα οφείλεται εν πολλοίς στις αδυναμίες των υποδομών υγείας στα κράτη που έχουν πληγεί από την ασθένεια, που δεν διαθέτουν ικανό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, ενώ πολύ συχνά λείπουν τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των αρρώστων υλικά.

Επίσης, υπάρχει απειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών αλλά και ελλειμματική γνώση πολλών παραγόντων που βοηθούν στη μετάδοση της ασθένειας, όπως, παραδείγματος χάρη, με ποιον τρόπο μεταδίδεται.

Υποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές για το ενδεχόμενο εισόδου κρουσμάτων του ιού Εμπολα στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τον παγκόσμιο συναγερμό που σήμανε ο ΠΟΥ για τον Εμπολα, διερευνώνται και στην Ελλάδα ασθενείς με «ύποπτα» συμπτώματα και οι οποίοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε αφρικανικές χώρες ή είναι μετανάστες.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες εξετάστηκαν τουλάχιστον δύο περιστατικά, που εξαρχής ήταν μειωμένης επικινδυνότητας να φέρουν τον ιό. Πρόκειται για δύο Ελληνες πολίτες: ο ένας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Λάγος της Νιγηρίας και ο άλλος ήρθε από τη Λιβύη. Ο τελευταίος διαγνώστηκε με ελονοσία και εκτιμάται ότι το ίδιο ισχύει και στην πρώτη περίπτωση.

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας Τόνιο Μποργκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι πιθανότητες αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ λίγοι απ’ όσους ταξιδεύουν στην Ε.Ε. διατρέχουν ουσιαστικό κίνδυνο να μολυνθούν, αλλά και γιατί, για να μεταδοθεί ο ιός, θα πρέπει κάποιος να έρθει σε επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς. Αλλωστε η Ε.Ε. έχει πολύ υψηλό επίπεδο δομών υγείας, που μπορούν προλάβουν την εξάπλωση του ιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή