Επιστροφή του Ομπάμα στην ενεργό δράση

Επιστροφή του Ομπάμα στην ενεργό δράση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να διατάξει τον βομβαρδισμό θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έφερε τον Αμερικανό πρόεδρο ακριβώς στη θέση όπου δεν ήθελε να βρεθεί. Ελπίζοντας να δώσει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, ο κ. Ομπάμα έγινε ο τέταρτος κατά σειρά πρόεδρος των ΗΠΑ που επιλέγει στρατιωτικά μέσα στη χώρα-νεκροταφείο των αμερικανικών φιλοδοξιών.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, δεν σκοπεύει να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια νέα πολεμική διένεξη. Το ίδιο του το διάγγελμα, όμως, αποτελεί θλιβερή υπενθύμιση των δεινών συνθηκών που επικρατούν στο έδαφος του Ιράκ.

«Γνωρίζω ότι ανησυχείτε για κάθε αμερικανική στρατηγική πρωτοβουλία στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των στοχευμένων αεροπορικών επιθέσεων. Το αντιλαμβάνομαι και δεν θα επιτρέψω να παρασυρθούμε σε άλλο πόλεμο στο Ιράκ», είπε ο κ. Ομπάμα.

Ο πρόεδρος, βέβαια, έχει περάσει τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να αποφύγει αυτή την εξέλιξη. Ακόμη και μετά την κατάληψη της Φαλούτζα από το Χαλιφάτο και την επέλαση των ανταρτών του μέσα από τη Μοσούλη, προς τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος δεν εξέφρασε κανέναν ενθουσιασμό στις προτάσεις για στρατιωτική δράση.

Συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτουν ότι οι απρόσμενες επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους την περασμένη εβδομάδα είναι αυτές που έπεισαν τον πρόεδρο για την ανάγκη αμυντικής εμπλοκής. Οι ήττες των Κούρδων –πιστών συμμάχων της Ουάσιγκτον, σε αντίθεση με τον ασταθή πρωθυπουργό Μαλικί– και ο κίνδυνος για μαζικές σφαγές χριστιανών και Γιαζιντί προσφύγων στο όρος Σιντζάρ οδήγησαν τον πρόεδρο να ξεπεράσει τις τελευταίες του αμφιβολίες.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος είχε διατάξει την αποστολή 300 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, με σκοπό την εκπαίδευση Ιρακινών και την εκτίμηση της κατάστασης στο έδαφος. Η δύναμη αυτή είχε λάβει σαφείς εντολές αποφυγής εμπλοκής με τον εχθρό, ενώ ανάλογες εντολές έλαβαν και πιλότοι αναγνωριστικών αεροσκαφών, που πραγματοποιούν από τις αρχές του καλοκαιριού υπερπτήσεις του Ιράκ.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως για τα σημερινά διλήμματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, στον οποίο προσάπτουν αδυναμία να αντιληφθεί εγκαίρως τον επερχόμενο εμφύλιο πόλεμο σε Συρία και Ιράκ. Αλλοι ειδικοί, όμως, επισημαίνουν τον κίνδυνο επέκτασης μιας στρατιωτικής αποστολής, η οποία δεν διαθέτει σαφώς καθορισμένα όρια και στόχους.

Κρίσιμο ερώτημα

Η επιχείρηση στο Ιράκ, όσο περιορισμένη και αν αποδειχθεί, θέτει ένα ακόμη ζήτημα: πότε είναι θεμιτή η ανθρωπιστική επέμβαση των ΗΠΑ και γιατί αυτή δεν γίνεται στο Νότιο Σουδάν ή το Ανατολικό Κονγκό;

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι η Ουάσιγκτον δέχθηκε επίσημο αίτημα για βοήθεια από τη νόμιμη κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν πρέπει να επεμβαίνουν κάθε φορά που ξεσπά μία κρίση στον κόσμο. Αυτή τη φορά, όμως, εκτιμώ ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη», κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή