ΗΠΑ και Αφρική ήρθαν πιο κοντά και οικονομικά

ΗΠΑ και Αφρική ήρθαν πιο κοντά και οικονομικά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η επιδημία του ιού Εμπολα λειτουργεί ως υπενθύμιση για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος, ένα λαμπρότερο μέλλον για την Αφρική επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου περισσότεροι από σαράντα Αφρικανοί ηγέτες παρευρέθησαν στη συνδιάσκεψη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με την ήπειρο, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε πληθυσμό τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες, την Κίνα και την Ινδία, έως το 2040 και θεωρείται από πολλούς το τελευταίο μεγάλο οικονομικό σύνορο του κόσμου.

Η συνάντηση με τους Αφρικανούς επικεφαλής κρατών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αποτελεί μία προσπάθεια από την πλευρά του Ομπάμα να απωθήσει τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά στην περιοχή, και ιδιαίτερα την Κίνα, η οποία επενδύει εκτεταμένα σε κατασκευαστικά προγράμματα υποδομών και χρησιμοποιεί την Αφρική ως πολύτιμη πηγή πετρελαίου και μεταλλευμάτων. Η συνδιάσκεψη, ωστόσο, ήταν και μία ευκαιρία για τον Ομπάμα να αντιμετωπίσει τους επικριτές του, που τον κατηγορούν ότι δεν έχει αφιερώσει την απαραίτητη προσοχή στην αφρικανική ήπειρο.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιχειρούν να πείσουν τις χώρες της Αφρικής ότι το δημοκρατικό καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει οφέλη, που το αυταρχικό κινεζικό σύστημα αδυνατεί. «Δεν αντιμετωπίζουμε την Αφρική ως αγωγό για την εξαγωγή πρώτων υλών ζωτικής σημασίας, αλλά ούτε και ως κουτί φιλανθρωπικής βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, την περασμένη εβδομάδα. Η Ράις περιέγραψε ένα ευρύτερο όραμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα δεσμευθούν να αποτελέσουν έναν συνεργάτη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επίλυση των τοπικών συγκρούσεων και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου που απαιτείται για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Για τον σκοπό αυτόν, της συνόδου κορυφής προηγήθηκε συνάντηση με 500 συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία του Ομπάμα για νέους Αφρικανούς ηγέτες. Πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδηλώσεις με θέματα που αφορούν τις γυναίκες, την υγεία, το εμπόριο, την επισιτιστική ασφάλεια και την κοινωνία των πολιτών, ενώ άλλες εκδηλώσεις έφεραν κοντά τα στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων με τους Αφρικανούς ηγέτες.

Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό έχει συνδέσει την Αφρική με τον πόλεμο, τη φτώχεια και την πείνα. Η ήπειρος, όμως, φιλοξενεί έξι από τις δέκα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Κοινώς, χρήματα μπορούν να προκύψουν από εκεί.

Οπως τονίζουν βέβαια οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η επικέντρωση της συνόδου στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την αντιτρομοκρατία δεν πρέπει να αποκρύπτει την επιθυμία για καλή διακυβέρνηση, δίκαιες εκλογές και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγματα απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή