Ουκρανία: Στους 1100 οι νεκροί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ουκρανία: Στους 1100 οι νεκροί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 568 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισαν οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο.

Ο αριθμός είναι αισθητά υψηλότερος από προηγούμενους απολογισμούς των ουκρανικών αρχών.

Ο εκπρόσωπος, ο Αντρίι Λισένκο, δήλωσε ότι άλλα 2.120 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού έχουν τραυματιστεί.

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, ένας αριθμός ο οποίος συμπεριλαμβάνει στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, αντάρτες και πολίτες.

Εξάλλου ο Λισένκο δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για την «τελική φάση» της ανακατάληψης της πόλης Ντονέτσκ από τους φιλορώσους αυτονομιστές, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις προέλασαν επί του πεδίου και διέσπασαν τις δυνάμεις των αυτονομιστών.

Ο Λισένκο είπε πως οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν πλέον αποκόψει το Ντονέτσκ από το άλλο κύριο προπύργιο των ανταρτών, την πόλη Λουγκάνσκ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης προετοιμάζονται για το τελικό στάδιο της απελευθέρωσης του Ντονέτσκ», είπε ο Λισένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Οι δυνάμεις μας έχουν αποκόψει εντελώς το Ντονέτσκ από το Λουγκάνσκ. Προσπαθούμε να απελευθερώσουμε και τις δύο πόλεις αλλά είναι καλύτερο να απελευθερώσουμε πρώτα το Ντονέτσκ — αυτό είναι πιο σημαντικό».

Η πόλη, όπου πριν ξεσπάσει η σύρραξη ζούσαν 900.000 άνθρωποι, σφυροκοπήθηκε από πυροβολικό το σαββατοκύριακο, ενώ βαρέα όπλα και πυρά αυτομάτων ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από τα προάστιά της.

Μια οβίδα έπληξε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο δυτικό προάστιο Κίροφσκι της πόλης αργά χθες, με αποτέλεσμα ένας κρατούμενος να χάσει τη ζωή του και άλλοι τρεις να τραυματιστούν, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Ντονέτσκ. Τουλάχιστον 106 κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή αυτή για επικίνδυνους κακοποιούς, ωστόσο η πλειονότητά τους «επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Περίπου 40 παραμένει άγνωστο πού βρίσκονται.

Βόρεια του Ντονέτσκ, πυρά του πυροβολικού από την περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κάλεσαν τους αντάρτες να παραδοθούν χθες αλλά οι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν εγκαθιδρύσει «λαϊκές δημοκρατίες» στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, λένε ότι οι μάχες δεν θα σταματήσουν πριν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματά του.

Χθες Κυριακή μια οβίδα είχε πλήξει ένα μαιευτήριο με αποτέλεσμα τα παράθυρά του να θρυμματιστούν στο Ντονέτσκ. Πάντως δεν τραυματίστηκαν οι μητέρες και τα νεογέννητα καθώς είχαν καταφύγει σε ένα υπόγειο.

Ο αυτονομιστής «πρωθυπουργός» Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο αναγνώρισε το Σάββατο ότι το Ντονέτσκ είναι «περικυκλωμένο» από τον ουκρανικό στρατό, προειδοποιώντας ότι βρίσκεται στο χείλος μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή