Ρόμπιν Γουίλιαμς: Ο άνθρωπος που «άδραξε τη μέρα» αυτοκτόνησε

Ρόμπιν Γουίλιαμς: Ο άνθρωπος που «άδραξε τη μέρα» αυτοκτόνησε

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση της αυτοκτονίας του 63χρονου Ρόμπιν Γουίλιαμς έπεσε σαν κεραυνός χθες το πρωί. Μαθεύτηκε επίσης ότι «ο πιο αστείος άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα με παλαιότερο δημοψήφισμα του αμερικανικού περιοδικού Entertainment Weekly, έπασχε από κατάθλιψη. Οι μικρές και οι μεγάλες ατομικές τραγωδίες ήταν ανέκαθεν μέρος της καθημερινότητας του Χόλιγουντ. Αυτή εδώ η τραγωδία, όμως, συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές του διάσημου ηθοποιού. Τα social media πήραν φωτιά αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπαιξε σε πλήθος ταινιών. Πήρε ένα Οσκαρ (Β΄ ρόλου για τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντιγκ») και προτάθηκε άλλες τρεις φορές για το βραβείο. Το παρουσιαστικό του δεν τον βοηθούσε να γίνει ζεν πρεμιέ, έγινε αφίσα όμως σε νεανικά δωμάτια χάρη σ’ ένα ρόλο του, που ενέπνευσε τη γενιά του ’80. Ποιος δεν θυμάται τον Τζον Κίτινγκ και τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών»; Ποιος θα ξεχάσει την ατάκα του «Αδραξε την ημέρα»;

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν σπουδαίος ηθοποιός. Πολυτάλαντος. Ικανός για δράματα, για περιπέτειες που εξάπτουν την παιδική φαντασία και για κωμωδίες χαμηλών τόνων που κρύβουν μέσα τους το δράμα. Ας θυμηθούμε την τρυφερή «Κυρία Νταπφάιαρ», το αντιπολεμικό «Καλημέρα Βιετνάμ», τον τρελό «Βασιλιά της μοναξιάς». Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς μιλούσε σαν πολυβόλο ενώ μπόλιαζε την κωμωδία με μια νότα θλίψης.

Στην προσωπική του ζωή είχε προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά από παλιά. Ο θάνατος του φίλου του, Τζον Μπελούσι, στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και η γέννηση του πρώτου του γιου τον ώθησαν να απεξαρτηθεί. Το 2006 παραδέχτηκε ότι είχε ξαναρχίσει να πίνει έπειτα από 20 χρόνια «καθαρός» και νοσηλεύτηκε σ’ ένα κέντρο απεξάρτησης του Ορεγκον. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου του, το τελευταίο διάστημα έπασχε από σοβαρή κατάθλιψη και είχε νοσηλευτεί εκ νέου σε κέντρο απεξάρτησης.

Δηλώσεις

«Μας έκανε να γελάσουμε. Μας έκανε να κλάψουμε. Πρόσφερε το ανυπολόγιστο ταλέντο του ελεύθερα και γενναιόδωρα σε όσους το είχαν περισσότερο ανάγκη» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συλλυπητήρια δήλωσή του. Ως «κωμικό-ιδιοφυΐα» τον περιέγραψε ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, που είχε συνεργαστεί μαζί του στην ταινία «Hook», ενώ ο ηθοποιός Στιβ Μάρτιν δήλωσε σοκαρισμένος από την απώλεια ενός «μεγάλου ταλέντου» και μιας «αυθεντικής ψυχής». Από την πλευρά του, ο Τζον Τραβόλτα μίλησε για τον πιο «γλυκό, έξυπνο και ευγενικό άνθρωπο», που είχε γνωρίσει.

Γεννημένος στο Σικάγο το 1951, ο μικρός Ρόμπιν ήταν, σύμφωνα με μετέπειτα εξομολογήσεις του, ένα ντροπαλό και ήσυχο παιδί, που ξεπέρασε τη φυσική του συστολή μόνο όταν άρχισε να συμμετέχει στο θεατρικό τμήμα του σχολείου του. Εκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά «The Richard Pryor Show» και καθιερώθηκε στη συνείδηση του Αμερικανικού κοινού χάρη στον ρόλο του εξωγήινου Μορκ στις σειρές «Happy Days» και «Mork & Mindy». Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 χώρισε με την πρώτη του σύζυγο, την ηθοποιό Βάλερι Βερλάντι και παντρεύτηκε την νταντά του γιου τους, με την οποία έκανε άλλα δύο παιδιά. Το 2011, τρία χρόνια μετά το δεύτερο διαζύγιό του, παντρεύτηκε την γραφίστρια Σούζαν Σνάιντερ. Το 2005 είχε εκφράσει την επιθυμία να ενσαρκώσει τον Τζόκερ στην ταινία «Batman Begins». Τελικά, τον ρόλο απέσπασε ο Χιθ Λέτζερ, που είχε κι αυτός τραγικό τέλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή