Τα αίτια της εξέλιξης του Μπαγκνταντί

Τα αίτια της εξέλιξης του Μπαγκνταντί

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμπού-Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, επηρεάστηκε από την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οι περισσότερες πολιτικές αλλαγές που τον ώθησαν να πολεμήσει ή που οδήγησαν στην προαγωγή του ήταν ευθείες συνέπειες αμερικανικών ενεργειών.

Ο Μπαγκνταντί, που κατάγεται από τη Σαμάρα του Ιράκ, είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2004 στη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι στη Φαλούτζα, αλλά το Πεντάγωνο δεν διέθετε την «κρυστάλλινη σφαίρα» που θα προέδιδε την εξέλιξή του. Θεωρείται ότι πέρασε περίπου πέντε χρόνια φυλακισμένος των αμερικανικών δυνάμεων, εγκλεισμός που οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίησή του. Η αμερικανική επιχείρηση που σκότωσε τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αλ Ζαρκάουι το 2006 ήταν τεράστιο πλήγμα για την οργάνωση, αλλά έδωσε στον Μπαγκνταντί την ευκαιρία να αναρριχηθεί, παίρνοντας τα ηνία το 2010. Η εξτρεμιστική ιδεολογία του Μπαγκνταντί τράφηκε από την αμερικανική κατοχή, ενώ η έξωση του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κρατούσε με βάρβαρο τρόπο υπό έλεγχο τα εξτρεμιστικά ισλαμιστικά κινήματα, προσέφερε στον Μπαγκνταντί ελευθερία κινήσεων. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκουρκ είπε ότι ο Μπαγκνταντί έχει αποκτήσει «κανονικό στρατό». «Είναι χειρότερα από την Αλ Κάιντα», σημείωσε ο ΜακΓκουρκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή