Ανοιξε η όρεξη των hedge funds για… κρασί

Ανοιξε η όρεξη των hedge funds για… κρασί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο επίδοξων αγοραστών τίθεται η μεγαλύτερη εισηγμένη οινοποιία του κόσμου, η αυστραλέζικη Treasury Wines Estates, η οποία έχει ήδη λάβει δύο προσφορές. Η τελευταία προέρχεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, των οποίων η ταυτότητα ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί, όπως ήταν και ο όρος της υποβολής. Η δε προσφορά τους ανέρχεται σε 3,4 δισ. δολάρια Αυστραλίας (3,17 δισ. δολάρια). Εν τω μεταξύ, στις αρχές του μηνός ο οινοπαραγωγικός κολοσσός είχε δεχτεί την ανανεωμένη προσφορά των κολοσσιαίων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ KPR. Η εν λόγω πρόταση των 3,4 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3,2 δισ. δολάρια) έναντι της αρχικής τους των 3,1 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (2,87 δισ. δολάρια) καταρτίστηκε από κοινού με τα επίσης αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Rhone Group.

Iστορία

Η Treasury Wines Estate διαθέτει εμπορικά σήματα, όπως τα Rosemount, Lindemans και Wolf Blass. Κατά τον Ιβαν Λούκας, υπεύθυνο στρατηγικής αγορών της IG Markets, τελεί υπό στενή παρακολούθηση από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τα τελευταία τρία χρόνια. «Το 2011 αυτονομήθηκε από τον όμιλο Fosters και έκτοτε έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τους», επισημαίνει. Η TWE διαθέτει αμπελώνες στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Οι προηγούμενοι 12 μήνες ήταν δύσκολοι λόγω της απομείωσης στοιχείων 160 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (148,2 εκατ. δολάρια) από τις αμερικανικές δραστηριότητές της, των μειωμένων πωλήσεων στην εγχώρια αγορά και, επίσης, στην Κίνα λόγω των μέτρων λιτότητας και της εκστρατείας των αρχών κατά της κατανάλωσης ύποπτων προϊόντων. Πέρυσι τον Ιούνιο εξαιτίας του συνδυασμού των ανωτέρω παραγόντων η Treasury Wines Estate υποχρεώθηκε να καταστρέψει απούλητα μπουκάλια κρασιού αξίας 34 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (31,5 εκατ. δολάρια). Πέραν τούτου, συνολικά ο κλάδος της οινοποιίας στην Αυστραλία είχε μία δύσκολη χρονιά. Οι συνολικές εξαγωγές ελαττώθηκαν 6% στα 677 εκατομμύρια λίτρα, αξίας 1,75 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (1,62 δισ. δολάρια), το δωδεκάμηνο Απριλίου 2013-Μαρτίου 2014. Ο επίσημος οργανισμός προώθησης εξαγωγών οίνου Wine Australia ανέφερε ακόμα ότι την εν λόγω περίοδο οι εξαγωγές προς την Κίνα ελαττώθηκαν 12% στα 37 εκατομμύρια λίτρα. Η TWE αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα ετήσια αποτελέσματά της στις 21 Αυγούστου, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα αναδιοργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα περικοπούν 175 θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν οι επενδύσεις προώθησης των σημάτων της και θα διαφοροποιηθούν περαιτέρω τα ευρείας κατανάλωσης από τα πολυτελή κρασιά της. «Οι συνήθειες στην κατανάλωση αλκοόλ σε διεθνή κλίμακα τείνουν να τοποθετήσουν το κρασί σε υψηλότερη θέση, ενώ τα εμπορικά σήματα Penfolds και Seppelt βρίσκονται στην κατηγορία των πολυτελών οίνων, βάσει της ζήτησης», επισημαίνει ο κ. Λούκας της IG Markets. «Σε αυτό το σημείο διακρίνουν τις δυνατότητες κέρδους τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Οσο για την κάμψη στην Κίνα, η ζωηρή ζήτηση από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα μπορέσει να την αντισταθμίσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή