Καθ’ οδόν το ρωσικό κονβόι παρά τα πολιτικά εμπόδια

Καθ’ οδόν το ρωσικό κονβόι παρά τα πολιτικά εμπόδια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ αναφορικά με την αποστολή ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες από τον ουκρανικό στρατό ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου και μεγάλες δυνάμεις της Δύσης να υποπτεύονται ότι πρόκειται για καμουφλάζ επικείμενης εισβολής ρωσικών στρατευμάτων.

Αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών, τα οποία μεταφέρουν 2.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας -τρόφιμα, φάρμακα, γεννήτριες, υπνόσακους κ.ά.- ξεκίνησε χθες το πρωί από τη Μόσχα με προορισμό τα θερμά μέτωπα της Ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και άλλες οργανώσεις. Τη ρωσική πρωτοβουλία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι «καταστροφικές επιπτώσεις» της επίθεσης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των εξεγερμένων αυτονομιστών. Yστερα από τέσσερις μήνες σφοδρών εμφύλιων συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 1.300 νεκρούς και 285.000 πρόσφυγες, ολόκληρες πόλεις στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού και καυσίμων, ενώ αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικές οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα ρωσικά φορτηγά στα σύνορα των δύο χωρών και ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά του φορτίου τους στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας μόνο μέσω φορτηγών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, χωρίς την παρουσία πολιτικού ή στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή θα διασχίσει τα σύνορα και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στα σημεία διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας «υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού». Η ρωσική αυτοκινητοπομπή προβλέπεται να διασχίσει τα σύνορα σήμερα, Τετάρτη, εφόσον βέβαια αρθούν τα πολιτικά εμπόδια.

Ενώ η μεγάλη αυτοκινητοπομπή είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προειδοποιούσε ότι «ενδέχεται να αποτελεί προκάλυμμα των Ρώσων, με στόχο να εγκατασταθούν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δημιουργώντας τετελεσμένα». Τη «σοβαρή ανησυχία» του για το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Καθώς ο ουκρανικός κυβερνητικός στρατός κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τα δύο βασικά προπύργια των εξεγερμένων, τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με πληθυσμό ένα εκατομμύριο και 500.000 ανθρώπους αντίστοιχα, ενισχύονται οι ανησυχίες της Δύσης για το ενδεχόμενο ρωσικής επέμβασης. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιωτική δύναμη 20.000 ανδρών κοντά στα σύνορα, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει λόγο για 45.000 στρατιώτες. Καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε πρόσφατα στη Ρωσία και να προεδρεύσει σύσκεψης με τους ανώτατους υπεύθυνους ασφαλείας της ρωσόφωνης περιοχής. Αύριο, ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του τοπικού Κοινοβουλίου και της περιφερειακής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή