Τρίδυμα πάντα έκαναν την έκπληξη

Τρίδυμα πάντα έκαναν την έκπληξη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τα ailouropoda melanoleuca, κοινώς τα συμπαθή πάντα, έχουν ως γνωστόν δυσκολίες αναπαραγωγής. Ομως η τεχνητή γονιμοποίηση έκανε το θαύμα της και σε αυτήν την κατηγορία θηλαστικών, με αποτέλεσμα τη γέννηση τριών υγιέστατων τριδύμων.

Τα τρίδυμα πάντα γεννήθηκαν στις 29 Ιουλίου, ενώ οι αρμόδιοι καθυστέρησαν την ανακοίνωση προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα νεογνά θα επιζήσουν. Τα νεογέννητα πάντα ζυγίζουν μόλις 100-200 γραμμάρια, έχουν δηλαδή το ένα οκτακοσιοστό του βάρους της μητέρας τους. Μέσα σ’ ένα χρόνο παίρνουν 45 κιλά – αν βέβαια κατορθώσουν να επιβιώσουν.

Στην ύπαιθρο, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, η μητέρα διαλέγει το πιο δυνατό και εγκαταλείπει το δεύτερο, επειδή η φτωχή σε λίπος διατροφή της (99% μπαμπού) δεν της επιτρέπει να παράξει αρκετό γάλα για δύο νεογνά, πόσο μάλλον για τρία.

Αλλά τα πάντα που γεννήθηκαν στο πάρκο σαφάρι Τσιμελόνγκ, στο Γκουαγκτσού της νότιας Κίνας, εισπράττουν φροντίδα άλλου επιπέδου. Τα τρία ροζ πλασματάκια τοποθετήθηκαν αρχικά σε θερμοκοιτίδα, ενώ από τη στιγμή που επέστρεψαν στο πλάι της μητέρας τους έχουν 24ωρη φροντίδα ειδικών.

Το 26% των αρσενικών πάντα και το 20% των θηλυκών πάντα πεθαίνουν στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι του πάρκου Τσιμελόνγκ μιλούν μεν για «θαύμα», αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να περάσουν οι πρώτοι κρίσιμοι μήνες. «Τα τρίδυμα μπορούν να περιγραφούν ως το νέο θαύμα του κόσμου», ανακοίνωσε το πάρκο σαφάρι Τσιμελόνγκ.

Τα πάντα είναι απειλούμενο είδος, καθώς ο βιότοπός τους, στα βουνά της νότιας Κίνας, διαρκώς συρρικνώνεται. Η μεγάλη πλειοψηφία των πάντα στους ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο είναι ιδιοκτησία της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία τα δανείζει επ’ αμοιβή για δέκα χρόνια. Σε περίπτωση κύησης, τα νεογνά επίσης ανήκουν στην Κίνα.

Ενώπιον μιας τέτοιας κύησης βρίσκονται, ενδεχομένως, οι επιστήμονες του ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Η τεχνητή γονιμοποίηση του θηλυκού πάντα Τιαν Τιαν στις 13 Απριλίου θεωρείται επιτυχής και η άφιξη του νέου πάντα αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

«Πρόκειται για νέα, πολύπλοκη επιστημονική διαδικασία», ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος. «Οπως συνέβη και πέρυσι, έτσι και φέτος παραμένει η πιθανότητα να χαθεί το έμβρυο στα τελευταία στάδια τις κύησης».

Οι γόνιμες ημέρες του θηλυκού πάντα είναι μόλις 5 τον χρόνο, ενώ όταν βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τα αρσενικά συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους για το ζευγάρωμα. Τα δύο δεκάχρονα πάντα, η Τιαν Τιαν και ο Γιανγκ Γκουάνγκ έφθασαν στη Σκωτία τον Δεκέμβριο του 2010. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και δήλωσε υπερήφανος για την άφιξη των όμορφων και σπάνιων ζώων στο Εδιμβούργο.                             

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή