Φρ. Ολάντ: «Έντονη ανησυχία» για μονομερή ρωσική βοήθεια στην Ουκρανία

Φρ. Ολάντ: «Έντονη ανησυχία» για μονομερή ρωσική βοήθεια στην Ουκρανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο εξέθεσε τις «πολύ έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο μιας «μονομερούς ρωσικής αποστολής στο ουκρανικό έδαφος», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ολάντ «αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Επέμεινε στο γεγονός ότι μια ανθρωπιστική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει στο ουκρανικό έδαφος παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τις ουκρανικές εθνικές αρχές», όπως και «η μορφή και οι όροι» της επιχείρησης αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία.

Επιπλέον βοήθεια 2,5 εκ. ευρώ από ΕΕ

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ένα κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι θα διατεθεί ένα επιπλέον ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για να χορηγηθεί βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Η αξιωματούχος, η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η αρωγή αυτή δεν πρέπει να διανεμηθεί με κριτήριο «πολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς».

«Είναι πολύ σημαντικό η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, να συμμορφώνεται προς τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας έμμεσα τη Μόσχα.

Η Γκεοργκίεβα είπε εξάλλου πως θα περάσουν «ημέρες» πριν η οχηματοπομπή με τη βοήθεια της Ρωσίας φθάσει στα σύνορα με την Ουκρανία και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς θα διανεμηθεί η αρωγή σε όσους την έχουν ανάγκη.

Πρέπει «επαληθεύεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιεχόμενο της ανθρωπιστικής βοήθειας [είναι] ακριβώς αυτό, ανθρωπιστική βοήθεια» επέμεινε η Γκεοργκίεβα και τόνισε πως αυτό «προφανώς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ό,τι μας λένε» σε αυτή την περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή