Εκθεση της HRW κατακεραυνώνει τον Αλ Σίσι

Εκθεση της HRW κατακεραυνώνει τον Αλ Σίσι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ερευνα για την εμπλοκή του σε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να διεξαχθεί εις βάρος του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανακοίνωσε χθες η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW), παρουσιάζοντας την έκθεσή της για τις δολοφονίες εκατοντάδων ισλαμιστών διαδηλωτών πριν από ένα χρόνο.

Ο Αλ Σίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχήμ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν ρόλους-κλειδιά στην επιχείρηση κατά των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, ανέφερε η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν την έκθεση ως μεροληπτική και κατηγόρησαν την HRW ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Αιγύπτου και το διεθνές δίκαιο παίρνοντας συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και συγκεντρώνοντας στοιχεία χωρίς την άδεια να δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 817 –ίσως και περισσότεροι από 1.000–διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο σοβαρότερο περιστατικό που σημειώθηκε όταν η αστυνομία διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία των υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στη Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στο Ανατολικό Κάιρο, στις 14 Αυγούστου του περασμένου χρόνου.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η έκθεση αγνόησε και το γεγονός ότι το πρώτο θύμα στη Ραμπάα αλ Ανταουίγια ήταν ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ότι η επιχείρηση διεξήχθη κατόπιν εντολών από τις εισαγγελικές αρχές και ύστερα από προσπάθειες να πειστούν οι διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον χώρο. Τα γεγονότα της Ραμπάα αλ Ανταουίγια είναι «από τις μαζικότερες δολοφονίες διαδηλωτών μέσα σε μία μόνο ημέρα στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία», ξεπερνώντας σε αριθμό θυμάτων και τα γεγονότα του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν της Κίνας, ανέφερε η οργάνωση. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι τουλάχιστον 368 ισλαμιστές διαδηλωτές έπεσαν θύματα «παράνομων δολοφονιών» σε πέντε άλλες περιπτώσεις κατά τους δύο μήνες μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον τότε αρχηγό του στρατού Αλ Σίσι, στις 3 Ιουλίου.                                  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή