Το Ναϊρόμπι «οχυρώνεται» υπό τον φόβο του Εμπολα

Το Ναϊρόμπι «οχυρώνεται» υπό τον φόβο του Εμπολα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζει το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, στην Κένυα, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισόδου του ιού Εμπολα στη χώρα. Η επιδημία παραμένει εντοπισμένη στη Δυτική Αφρική, αλλά η Κένυα θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χώρα υψηλού κινδύνου, επειδή λειτουργεί ως συγκοινωνιακός κόμβος.

Ο υπουργός Υγείας της Κένυας, Τζέιμς Μαχαρία, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να ολιγωρήσει, καθώς στο Ναϊρόμπι προσγειώνονται 76 πτήσεις την εβδομάδα προερχόμενες από τη Δυτική Αφρική.

Στη Δυτική Αφρική, στο τριεθνές ανάμεσα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, οι ανησυχίες δεν αφορούν μόνο τα θύματα του Εμπολα αλλά και τις συνέπειες για όσους ζουν στις περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα. Πρόκειται για τη γνωστή από αιώνες τακτική της «υγειονομικής ζώνης», στην οποία η περιοχή αποκλείεται και δεν επιτρέπεται η έξοδος, τακτική αποτελεσματική η οποία, όμως, χωρίς σωστή διαχείριση, προξενεί σπάνη τροφίμων και οδηγεί σε θανάτους από ασιτία.

Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στα νότια της Γουινέας (της αφρικανικής χώρας με πρωτεύουσα το Κονακρί). Τα νέα κρούσματα στη Γουινέα είναι πλέον λιγοστά, αλλά η μετάδοση του ιού στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε συνεχίζεται. Εως τη Δευτέρα, είχαν καταγραφεί συνολικά 1.848 κρούσματα και 1.013 θάνατοι, αν και πολλοί ειδικοί θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επισημαίνουν ότι από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο Εμπολα, το 1976, έχουν ξεσπάσει συνολικά 20 επιδημίες και ότι όλες αντιμετωπίζονται με την ίδια μέθοδο. Ομάδες ειδικών, ντόπιων και ξένων, φθάνουν στην περιοχή, στήνουν νοσοκομεία εκστρατείας όπου νοσηλεύονται, σε καραντίνα, όλα τα γνωστά κρούσματα. Οι ομάδες ασχολούνται επίσης με την ταφή και την απολύμανση, προκειμένου να αποφευχθεί η επιμόλυνση κατά την προετοιμασία της ταφής. Το υγειονομικό προσωπικό προστατεύεται φορώντας μάσκες και στολές, οι οποίες αποτεφρώνονται μετά τη χρήση.

Αυτή τη φορά όμως, η επιδημία εξαπλώθηκε με ταχύτητα ανάμεσα στις τρεις χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν για πρώτη φορά τον ιό (οι προηγούμενες επιδημίες είχαν καταγραφεί στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική). Οι μάσκες και το υγειονομικό υλικό τελείωσαν γρήγορα, ενώ ο έξω κόσμος άργησε να αντιδράσει. Ετσι οι χώρες ανέτρεξαν στις μεθόδους παλαιότερων εποχών.

Ο στρατός ξεκίνησε να αποκλείει εσωτερικούς δρόμους στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε την περασμένη εβδομάδα. Στα σημεία ελέγχου, οι στρατιώτες μετρούν τη θερμοκρασία όσων προσπαθούν να μπουν ή να βγουν. Μέσα στις αποκλεισμένες περιοχές, οι κάτοικοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι φοβούνται την έλλειψη τροφίμων, καθώς οι τιμές αυξάνονται, αφού πολλοί αγρότες πέθαναν και οι έμποροι δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή