Στη Σεούλ ο Πάπας Φραγκίσκος – πύραυλοι απο τη Β. Κορέα

Στη Σεούλ ο Πάπας Φραγκίσκος – πύραυλοι απο τη Β. Κορέα

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη μέσω διαλόγου σε Νότια και Βόρεια Κορέα

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε κατά την άφιξή του σήμερα στη Σεούλ έκκληση προς τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να ξεπεράσουν τις αλληλοκατηγορίες και να σταματήσουν να προστρέχουν στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων, διότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω του διαλόγου και της συγχώρεσης.

Ενώπιον της προέδρου Παρκ Γκεούν-Χιέ και αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες συμφιλίωσης και σταθεροποίησης στην κορεατική χερσόνησο και ενθαρρύνει τις προσπάθειες αυτές, διότι αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για μια διαρκή ειρήνη».

Μιλώντας για πρώτη φορά στα αγγλικά σε επίσημη εκδήλωση και αποφεύγοντας να επικρίνει ευθέως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αν και οι αναφορές περί αδικίας , διώξεων και ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων αφορούν την Πιονγκγιάνγκ, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «η διπλωματία, ως τέχνη του εφικτού, βασίζεται στη σθεναρή και επίμονη πεποίθηση ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσω της ήρεμης ακρόασης και του διαλόγου».

Νωρίτερα, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε στην εκτόξευση τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου την Πέμπτη, λίγο πριν φτάσει στη Σεούλ για πενθήμερη επίσκεψη ο πάπας Φραγκίσκος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτήρες στο λιμάνι της πόλης Γονσάν της Βόρειας Κορέας και έπεσαν σε θαλάσσια περιοχή σε βάθος 220 χιλιομέτρων απο τον χώρο εκτόξευσης σε ένα σημείο στα ανατολικά της χερσονήσου της Κορέας, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.

Ο τελευταίος πύραυλος εξαπολύθηκε μόλις 35 λεπτά πριν το παπικό αεροσκάφος με τον Φραγκίσκο προσγειωθεί σε μια αεροπορική βάση στη Σεούλ, όπου ο ποντίφικας ξεκίνησε πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα.

Οι νέες εκτοξεύσεις πύραυλων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έγιναν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα προγραμματίζουν να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα στρατιωτικές ασκήσεις. Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον λένε ότι οι ασκήσεις είναι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά η Βόρεια Κορέα διαμαρτύρεται τακτικά για αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες πολλάκις έχει χαρακτηρίσει πρόβα πολέμου.

Πρώτη επίσκεψη μετά απο 25 χρόνια

Το παπικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην στρατιωτική βάση Ιντσεόν όπου τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υποδέχτηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε καθώς επίσης δυο αποσχιστές καθολικοί από τη Βόρεια Κορέα και πολλά μέλη των οικογενειών της ναυτικής τραγωδίας του περασμένου Απριλίου με τη βύθιση του οχηματαγωγού που παρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους κυρίως μαθητές σχολείου.

Αυτή η πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, κοντά στην Κίνα, αποτελεί στρατηγικό στόχο για το Βατικανό στην Ασία. «Καθώς αρχίζω το ταξίδι μου, σας ζητώ να έρθετε μαζί μου και να προσευχηθείτε για την Κορέα και για όλη την Ασία» έγραψε ο λογαριασμός του 77χρονου ποντίφικα στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει από τη Ρώμη. Ο πάπας Φραγκίσκος έχει «επαφή σε όλη την ήπειρο» φέρνοντας ένα μήνυμα για «το μέλλον της Ασίας» είπε ο νούμερο δύο και υπουργός Εξωτερικών του Βατικανό Πιέτρο Παρολίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας ταξιδεύει στην Ασία τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ είχε επισκεφθεί το 1984 και το 1989 τη Νότια Κορέα, αλλά ο πάπας Βενέδικτος ο 16’ δεν είχε μεταβεί στην Ασία. Επίσης είναι η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Φραγκίσκου από την εκλογή του το Μάρτιο του 2013, μετά τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή. Οι καθολικοί αντιπροσωπεύουν το 10,7% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας.

Οι τρεις στόχοι της περιοδείας όπως έχουν οριστεί από την Αγία Έδρα: Ο πρώτος είναι ένα μήνυμα για τον καθολικισμό της Ασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κινέζοι καθολικοί θα είναι στο επίκεντρο της σκέψης του πάπα. Ο δεύτερος στόχος είναι η αγιοποίηση των 124 μαρτύρων του πρώιμου χριστιανισμού στην Κορέα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να τιμήσει την ανθεκτικότητα των χριστιανών της Ασίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς διωγμούς, και να τονίσει το ρόλο των λαϊκών μέσα στην εκκλησία. Τέλος, θα επιδιώξει ένα μήνυμα που θα δημιουργήσει μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ του καπιταλιστικού νότου και του κομμουνιστικού βορά της κορεατικής χερσονήσου.

Μήνυμα προς Πεκίνο

Ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε χαιρετιστήριο τηλεγράφημα προς τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ και προς τον κινεζικό λαό κατά τη διάρκεια της πτήσης του παπικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Κίνας, μιας χώρας όπου η κομμουνιστική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους καθολικούς να αναγνωρίζουν την εξουσία του Βατικανού.

Ο πάπας, ο οποίος βρισκόταν καθ ‘οδόν προς τη Νότια Κορέα για πενθήμερη επίσκεψη, στέλνει πάντα τηλεγραφήματα προς τους ηγέτες των χωρών ενόσω το παπικό αεροσκάφος περνά από τον εναέριο χώρο των κρατών τους. Τα συνηθισμένα αυτά μηνύματα σπάνια αποτελούν είδηση αλλά αυτή τη φορά υπήρχε μεγάλη προσδοκία για το τι θα έγραφε στο τηλεγράφημά του προς την κινεζική ηγεσία ο πάπας Φραγκίσκος.

«Μπαίνοντας στον κινεζικό εναέριο χώρο, θα ήθελα να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου προς την Εξοχότητά σας και προς τους συμπολίτες σας, και επικαλούμαι τη θεία ευλογία για ειρήνη και ευημερία του έθνους σας», ανέφερε ο πάπας Φραγκίσκος στο τηλεγράφημά του.

Το γεγονός ότι το παπικό αεροσκάφος αφέθηκε να διασχίσει τον κινεζικό εναέριο χώρο θεωρήθηκε ως ένα θετικό, αν και μικρό βήμα προς τα εμπρός, στις συχνά δύσκολες σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας. Σε αντίθεση με τον πάπα Φραγκίσκο ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ απέφευγε κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Ασία να πετάξει το αεροσκάφος του στον κινεζικό εναέριο χώρο.

Το Βατικανό απέκτησε επίσημες σχέσεις με την Κίνα λίγο αφότου το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία το 1949 ενώ η Καθολική Εκκλησία στην Κίνα χωρίζεται σε δύο κοινότητες: Μια "επίσημη" εκκλησία, γνωστή ως η εκκλησία του «Πατριωτικού Συνδέσμου» που λογοδοτεί στο κόμμα, και μια "ανεπίσημη υπόγεια" εκκλησία, που ορκίζεται πίστη μόνο στον Πάπα της Ρώμης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT