Παρέμβαση του Ομπάμα για τις ταραχές

Παρέμβαση του Ομπάμα για τις ταραχές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ. Τραγωδία χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από σφαίρες αστυνομικού στο Μιζούρι το Σάββατο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ηρεμία, ύστερα από δύο νύχτες βίαιων διαδηλώσεων, λεηλασιών και συλλήψεων.

Λίγες ώρες μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά άνδρα κοντά στην περιοχή των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο άνδρας ήταν τμήμα ομάδας που είχε καλυμμένα τα κεφάλια και είχε τραβήξει περίστροφο.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, στην Καλιφόρνια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναγγέλθηκε μετά τη δολοφονία άοπλου 24χρονου από αστυνομικό στο Λος Αντζελες τη Δευτέρα. Τόσο ο Μάικλ Μπράουν όσο και ο 24χρονος που έπεσε νεκρός στην Καλιφόρνια ήταν Αφροαμερικανοί, ενισχύοντας τις κατηγορίες περί δυσανάλογης χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές εναντίον μαύρων στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ερευνήσει πλήρως το περιστατικό του θανάτου του Μάικλ Μπράουν. «Γνωρίζω ότι τα συμβάντα των τελευταίων ημερών έχουν οξύνει τα πάθη, αλλά προτρέπω όλους τους κατοίκους του Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, και σε όλη τη χώρα να θυμούνται αυτόν τον νέο με σκέψη και κατανόηση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το βράδυ της Τρίτης έγινε νέα διαδήλωση στο Φέργκιουσον, η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία με χρήση δακρυγόνων. Το αίτημα των κατοίκων της φτωχής αυτής συνοικίας ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον φόνο του 18χρονου. Οι Αρχές είχαν υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσουν την Τρίτη το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν με αρκετές σφαίρες, αλλά ανέκρουσαν πρύμναν επικαλούμενες απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα δύο τρίτα των 21.000 κατοίκων του Φέργκιουσον είναι Αφροαμερικανοί, ενώ 50 από τους 53 αστυνομικούς του προαστίου είναι λευκοί.

«Θέλω να ενωθούμε όλοι και να το κάνουμε σωστά. Χωρίς βία», είπε ο πατέρας του 18χρονου, Μάικλ Μπράουν ο πρεσβύτερος. Εκατοντάδες διαδηλωτές φαίνεται ότι άκουσαν τις εκκλήσεις για μη βία, σηκώνοντας ψηλά τα χέρια και φωνάζοντας «χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε» και «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», ενώ περιστοιχίζονταν από πάνοπλες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ο Μπράουν είχε τα χέρια του ψηλά όταν δέχθηκε «αρκετές σφαίρες» από τον αστυνομικό.

Σύμφωνα με τον φίλο του, οι δύο προχωρούσαν στη μέση του δρόμου όταν ένα αστυνομικό όχημα τους σταμάτησε και ο αστυνομικός τούς είπε να πάνε στο πεζοδρόμιο.

Ο 18χρονος Μπράουν είχε μόλις τελειώσει το λύκειο και σκόπευε να ξεκινήσει τις κολεγιακές σπουδές του την ερχόμενη εβδομάδα. Μία εβδομάδα πριν, καθώς ετοιμαζόταν γι’ αυτό το καινούργιο βήμα στη ζωή του, είχε γράψει στο Facebook: «Αν κάτι συμβεί και πεθάνω, να ξέρετε όλοι ότι αγάπησα τους άλλους πολύ περισσότερο από τον εαυτό μου».

«Το να γίνει κάποιος βίαιος στο όνομα του Μάικλ Μπράουν είναι σαν να προδίδει το πόσο πράος γίγαντας ήταν εκείνος», είπε ο ιερέας Αλ Σάρπτον, επικεφαλής οργάνωσης για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. «Οι τοπικές αρχές κρύβουν ονόματα, δεν λειτουργούν με διαφάνεια και ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τίποτα παρά μόνο μία ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Σάρπτον.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, αναφέρθηκε στα παλαιά τραύματα του αμερικανικού Νότου. «Η κοινότητά μας προσπαθεί να συνέλθει από ένα παλιό τραύμα, που φαίνεται ότι άνοιξε ξανά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή